Reggaefestival kan hamna i Göteborg

2:23 min

Det kan bli aktuellt att en annan reggaefestival i Sverige blommar upp igen nu när Uppsalas festival går i graven efter tio år.

– Det är inte omöjligt att Göteborgs reggaefestival återuppstår, säger Gillis Bengtsson, manager och reggaeprofil i Göteborg till Upplandsnytt.

Än är det inte klart att festivalen i Göteborg blir av, eller när den i så fall ska hållas.

– Yared (Tekeste, arrangör av Uppsalas festival, reds anm) har alltid varit min partner när stora jamaicanska artister kommer till Göteborg. Han har hjälpt mig att boka. Så om festivalen blir av i Göteborg så kommer utländska artister att bokas med hans hjälp. Det finns gott hopp om att det blir en festival i Göteborg igen, säger Gillis Bengtsson.

Göteborgs reggaefestival skulle i så fall bli i mindre skala än Uppsalas tre dagarsfestival.

För den trogna festivalbesökaren i Uppsala, Daniel Mai, var beskedet inte oväntat, att Uppsala reggaefestival nu går i graven.

– Självklart är det riktigt trist, men man har haft det på känn de senaste åren. Det har varit falska biljetter, folket har väl inte tappat intresset, men det har varit mindre, säger Daniel Mai.

Bland våra lyssnare har reaktionerna mest varit negativa - många skriver att de kommer sakna festivalen.

Synen på festivalen som nu lägger ner är olika.

Ett sätt är att se är hur mycket pengar den dragit in till Uppsalas näringsliv - mellan 10 och 15 miljoner årligen enligt Ulrika Nisser på Destination Uppsala.

Men den har också kostat samhället mycket. Polisen har haft i snitt 100 anställda på plats under tre festivaldagar.

Misstankarna om narkotikapåverkad publik har varit många. Under de sju senaste festivalerna har mer än 1 500 besökare testats - misstänkta för narkotikabrott.

Andra typer av brott har inte anmälts alls lika mycket. 350 brott som fickstölder, stölder i tält och några fåtal fall av misshandel har anmälts under samma period.