Gränshandel

Blöjorna billigare i Norge

1:32 min

Den norska gränshandeln når nya rekordnivåer. I fjol handlade norrmännen för nästan 10 miljarder kronor i Sverige. Men allt är inte billigare här - i en matbutik på norska sidan av gränsen är faktiskt en fjärdedel av kunderna svenskar.

Terje Gummesen visar runt i sin butik i Halden. Han pekar på grönsaker, frukt, och blöjor som han menar är klart billigare på den norska sidan av gränsen.

– Svenskarna är mycket mer prismedvetna än norrmän. Många barnfamiljer kommer hit för att handla blöjor, säger han.

I en matbutik i Halden är en fjärdedel av kunderna faktiskt svenskar. Men den stora handeln sker förstås på den svenska sidan. Här spenderade norrmännen närmare tio miljarder kronor i fjol. Det visar siffror från norska Statistiska centralbyrån.

Men alla är inte nöjda. Branschorganisationen Virke Handel menar att Norge går miste om 10 000 jobb på grund av gränshandeln. Och nu håller frågan på att bli storpolitik i Norge.

– Det är ett problem för det lokala näringslivet att så mycket att handeln sker i Sverige, säger Ketil Solvik Olsen, finanspolitisk talesman för Fremskrittspartiet.

Partiet vill sänka tobaksavgifter, tillåta längre öppettider och öka importen för att göra norska butiker mer konkurrenskraftiga. Nu ska frågan debatteras i Stortinget.