Lasso

Vindkraft i miniformat

5:34 min

En helt ny typ av småskaliga vindkraftverk finns just nu att beskåda på Energicentrum på A6 i Jönköping. Det handlar om ett så kallat vertikalt vindkraftverk som ska kunna användas av bland andra villaägare.

– Det är det första i sitt slag som är uppsatt i norden, säger Peter Lameksson som är energi- och klimatrådgivare på Energicentrum.

Det är vid Energicentrum på A6 i Jönköping som det nya småskaliga vertikala vindkraftverket står och som sedan i fredags genererar ström till deras lokaler.

Energicentrum är ett samarbete mellan fem kommuner - Habo, Jönköping, Mullsjö, Vaggeryd och Sävsjö. Här kan allmänheten få hjälp med energirådgivning och även se ny teknik inom förnyelsebar energi. När det gäller just småskalig vindkraft finns det ett stort intresse hos många. Men det är få som ändå väljer att gå från en tanke till handling.

Men i och med att man nu kan visa upp det här nya småskaliga vindkraftverket, som för övrigt importeras av ett Jönköpingsföretag till Sverige, tror nu Peter Lameksson att fler kommer börja investera.

–Tänk att du bor på landet och har en gård där du har en ackumulatortank som värmer upp ditt vatten. Som komplement vid strömavbrott och så kan den här värma upp och ge både värme och varmvatten, säger han.

Det lilla vindkraftverket som står vid Energicentrum är på 2.5 kilowatt och ska kunna vid bra vindförhållanden kunna producera mellan 7000 och 10000 kilowattimmar per år. Huvudman för energicentrum är Jönköping Energi och där tror man mycket på den här nya typen av småskaliga vindkraftverk.

– Det är ju oerhört spännande. Ser man den utveckling och diskussion som förs är vindkraft ett kapitel som man verkligen kan gå in och utnyttja på ett bra sätt, säger Åke Lindén som är marknadschef och fortsätter:

– Vi har ju sparkrav på oss från EU att vi ska spara minst 20 procent och kan man då tillverka delar av de 20 procenten med vindkraftverk är det en bra lösning, säger han.