Trafik

Få bilister väljer etanol

1:43 min

Under det senaste året har priserna på både bensin och diesel skjutit i höjden medan etanolpriset varit i princip oförändrat. Vissa bilister har också gått över till etanol, men många låter bli. 

– Om man tänker sig att etanolpriset har varit mer gynnsamt för dem som kör en flexifuel-bil än ren bensin i nästan ett helt år, men det är ju långifrån alla som har valt att köra på etanol för det, säger Johan Söderberg, drivmedelschef på Statoil.

Under 2011 ökade försäljningen av etanol med drygt tio procent, men om alla som har möjlighet hade ökningen varit ännu större, menar han.

Just nu skiljer det drygt fem kronor mellan en liter diesel eller 95-oktanig bensin och en liter etanol, men trots det har intresset för att köra med etanol inte ökat speciellt mycket.

– Det blir inte billigare, man får ju tanka dubbelt så mycket, säger en av de bilägare vi har pratat med.

En annan orsak till det måttliga intresset kan, enligt Johan Söderberg,  vara det senaste årets debatt i medierna kring det etiska i att göra drivmedel av grödor.

– Man har haft en misstro kring etanol och etanolens ursprung och det har skapat en osäkerhet runt drivmedlet som sådant.