Politik

Tjänsteman gör budgetdirektiv

Den opolitiske kommunchefen - inte folkvalda politiker - kommer sannolikt att besluta om Östersunds kommuns budgetdirektiv för 2013 - inklusive om fortsatta besparingar. Den ovanliga situationen har uppstått sedan den rödgröna majoriteten har spruckit och partierna ännu inte kommit överens om hur kommunen ska styras.

– Om vi inte får ett beslut på torsdag så använder vi linjeorganisationen och går ut och ger ett preliminärt besked, säger kommunchef Bengt Marsh på telefon till SR Jämtland, omedelbart efter en lunch med kommunalråd AnnSofie Andersson (S).

De olika verksamheterna i Östersunds kommun skulle redan för några veckor sedan ha behövt besked om hur mycket pengar de får använda nästa år.

Men eftersom den rödgröna majoriteten spruckit, och Centerpartiet ännu inte bestämt sig för om de ska ta över kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet eller inte, så råder politiskt dödläge.

Därmed lär alltså kommunchef Bengt Marsh själv bestämma om preliminära budgetdirektiv för 2013. Och eftersom kommunen ser ut att gå närmare 100 miljoner kronor back i år så tänker han fortsätta att dra åt svångremmen.

– Vi måste ha en budget i balans, vi måste ha en budget som är hållbar, så det är klart att det innefattar besparingar, säger han. 

Men vilken är risken att du nu bestämmer budgetdirektiven och sedan kommer en politikermajoritet som inte vill gå i den riktningen du har indikerat?

– Ja den är fullt möjlig. De kan göra helt andra bedömningar, tycka att jag tar i för hårt eller för löst och så vidare, det känns inte särskilt dramatiskt med det, säger Bengt Marsh.

Andreas Hedfors