Belgien är ett land i chock efter bussolyckan

2:17 min

Belgien är i chock efter den svåra bussolyckan där 22 barn och 6 vuxna omkom. De döda kom från två kristna skolor. Vår korrespondent Jens Möller har besökt en av skolorna nu på förmiddagen.

Den väldiga gallergrinden är stängd in till den lilla skolan Sint-Lambertus här i staden Heverlee ett par mil öster om Bryssel. Här inne går ungefär 200 elever, men hela sjätteklassen, 24 barn, fanns med på bussen som brakade in i en tunnelvägg i Schweiz i går kväll.

Enligt uppgifter nu på förmiddagen har 16 av de 24 barnen här överlevt. Åtta befaras döda, dessutom två lärare. Belgiens ärkebiskop André Leonard besökte skolan för ett par timmar sedan och berättar att han bland annat pratade med föräldrar som nu inte vet om deras barn är döda eller bara skadade.

– Det är en fruktansvärd ångest att inte veta, säger ärkebiskopen.

Totalt var det 28 personer som omkom vid olyckan som beskrivs som den värsta dödsolyckan på schweiziska vägar på 30 år. Barnen här inne och på en annan kristen skola några mil härifrån hade varit på sin traditionsenliga skidresa och var på väg hem när olyckan inträffade vid 21-tiden i går kväll.

För en timme sedan kom föräldrar ut från skolan och ska nu flygas ner till Schweiz. Även Belgiens premiärminister Elio di Rupo beslutade i morse att åka dit för att hedra offren. "Det här är en tragisk dag för hela Belgien", sa premiärministern i ett uttalande.

Ärkebiskop Leonard säger att han som kristen i dag tänker på Jesu ord på korset.

– Min Gud, varför har du övergivit mig.