Lubanga fälld för krigsbrott i ICC

Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, meddelade i dag sin första dom: den kongolesiska krigsherren Thomas Lubanga befanns skyldig till krigsbrott, i en dom som anses historisk.

Thomas Lubanga är bortom allt tvivel skyldig till att ha rekryterat barnsoldater, meddelade domstolen i Haag i dag, i sitt allra första utslag. De tre domarna var eniga om den fällande domen, efter tre års rättegång, där vittnen har berättat om hur Lubangas milis hämtade barn från skolor och fotbollsplaner och sedan utbildade dem att skjuta och mörda.

Striderna, i Ituri i nordöstra Kongo, som Lubanga var inblandad i handlade på ytan om fientligheter mellan två folkgrupper. Men kontrollen över rika guldfyndigheter och andra råvaror var de bakomliggande orsakerna som på så många andra håll i Kongo-Kinshasa. I Ituri beräknas 60 000 människor ha dödats i striderna.

Lubanga visade inga känslor utåt när domen lästes upp. Han hävdar själv att han bara var politiker och inte hade något med striderna att göra. Men videofilmer, som har använts som bevis under rättegången, visar bland annat hur han talar till en grupp soldater där det också fanns barn. Barn ingick också i hans personliga livvakt.

Vilket straff Lubanga döms till meddelas senare. Maxstraffet är livstids fängelse. Lubanga har också möjlighet att överklaga.

Domen mot Lubanga är historisk. Inte bara för att den är ICC:s första utan också för att den anses bli ett viktigt prejudikat vad det gäller barnsoldater. Det finns nu en fällande dom som visar att det är emot internationell lag att använda barnsoldater. Och det finns en domstol som har ögonen på miliser, och kanske i framtiden arméer, världen över som använder barn i strid.

En rad människorättsorganisationer hyllar domen i sina första kommentarer. Human Rights Watch säger att den är ett tecken på att det inte längre finns straffrihet för den här typen av brott.

Den internationella brottmålsdomstolen har funnits i tio år. Den har pågående fall i sju afrikanska länder och det har domstolen kritiserats för.

Men chefsåklagaren Ocampo vänder på kritiken och säger att hans åklagarmyndighet har mandat att söka upp de värsta brotten i världen, just där ingen annan undersöker.
– Världen struntar i offer i Afrika, det kan inte mitt kontor göra, säger han.