Hår som förför eller förfärar

2:56 min

Finansministerns nya frisyr har blivit veckans samtalsämne. Hår har alltid väckt starka känslor. Tofsar i armhålorna och orakade ben. Tuppkammar och pager. Tangorabatter och flintskallar. Hår i alla dess former speglar också tidsanda och identitet. Det visar alla de program i radions arkiv som handlar om hår.


Är det omanligt att raka benen? Är en kvinna med mustasch en riktig kvinna? Många tycker att hår som växer på "fel" ställen är äckligt. Varför är det så? 1998 handlade Tendens om den förbjudna hårväxten, bekämpad i lönndom bakom stängda badrumsdörrar.


2004 inför fotbolls-em blev det uppenbart hur välrakade ben många av fotbollsspelarna hade, något som föranledde programmet Konflikt att ta upp det känsliga ämnet behåring.


Lockigt, rakt eller rakat

Det är inte bara det estetiska med hår som fascinerar. Frågeprogrammet Svar idag fick genom åren ständigt återkommande frågor om hur det där med hår fungerade. Varför har en del människor lockigt hår? Varför blir håret grått? Är det bara bara män som blir flintskalliga?

I dag är det muslimska kvinnor som täcker sitt hår med sjal. Men ända in på 1900-talet gjorde många andra kvinnor också det. Att visa håret var länge förbehållet överklasskvinnor, berättade historikern Elisabeth Thelander 2005 i programmet Tendens.


En del frisyrer blir inte bara omåttligt populära utan fångar också tidsandan de uppstår i. I programmet Stil  berättades om bakgrunden till den frigjorda pagen, den politiskt laddade afron, den uppkäftiga tuppkammen och det praktiskt rakade huvudet som gett mången tunnhårig man ett lättskött alternativ.Att hår engagerar fick också Tv-meterologen Per Erik Åberg erfara när han i september 2008 klippte av sig sina lockar. Hans nya frisyr blev en riksangelägenhet. P4 Extras programledare Lotta Bromé ringde upp honom.
Manliga hårtrauman

Att tappa håret har varit så traumatiskt för många män att de ibland blivit offer för bondfångare. Tänk att få tag i en undergörande kräm som får håret att växa igen. 1987 åkte en busslast hårlösa män till Belgien för att köpa en salva som skulle ge dom nytt hår. Karin van Dijk följde med på resan.


Numera får ungefär 2000 svenskar årligen sitt hår tillbaka genom en hårtransplantation. Radioprogrammet Kropp och själs reporter Annica Lindqvist följde med 31-årige Fredrik när han skaffade sig nytt hår.


Hår och makt

Percy Barneviks skapade en del förvirring i början av sin direktörskarriär, för affärsmän förväntas vara renrakade. Kommunister, konstnärer och präster däremot kan med fördel låta skägget växa, berättar Magnus von Platen som skrivit en bok om skägg. Han är en av gästerna i programmet Tendens 1995 som handlar om hårets och skäggets betydelse för identiteten. Programmet börjar med att Staffan Andersson gör ett besök hos Jämtmarks hårvård i Stockholm.Den kan tyckas diskret och tidlös, den kortklippta manliga standardfrisyren, men den är i själva verket ett sätt att visa makt och tillhörighet. Etnologen Marie Nordberg  förklarar för Urban Björstadius i programmet Vetenskapsradion Forum varför vi sannolikt aldrig får se en statsminister med hockeyfrilla.

Säg mig vilken frisyr du har och jag ska säga vilket parti du tillhör! Stämmer det? Nej. allt avslöjas inte av frisyren, menar Herbert Patzer, som ända fram till hösten 2011 var en av ägarna till en frisörsalong i Gamla stan i Stockholm. Han borde veta vad han pratar om eftersom hans kunder var de flesta av Sveriges ledande politiker.