Längdskidor

Teodor Peterson tvåa runt slottet

2:17 min

Vinterns sprintgigant Teodor Peterson slutade tvåa i Slottssprinten i Stockholm.

Teodor Peterson, som redan säkrat segern i den totala sprincupen, hade fjärde bästa tid i kvalet. I kvartsfinalen så var han överlägsen och i semifinalen stod han för en mäktig forcering som såg till synes enkel ut.

Det var en fantastisk vårdag i Stockholm och det var vackra bilder från banan utanför slottet. Och i den soldränkta finalen så visade Peterson återigen klassen.

Peterson var först ut och behöll också ledningen länge. Men när norrmannen Eirik Brandsdal satte fart i den sista kurvan kunde inte svensken svara.

Brandsdal vann, men Peterson stog återigen för en imponerande insats och ytterligare en pallplats.

– Det har varit en underbar säsong som började på bästa sätt, och då fick jag med mig en härlig känsla som jag har kunnat hålla, otroligt nog, hela säsongen, säger Peterson, som säkrade totaltsegern i sprintcupen redan förra tävlingen.

– Jag har hållit en hög lägstanivå och därmed plockat mycket poäng.

På damsidan så fick Ida Ingemarsdotter ge upp i semifinalen medan Charlotte Kalla tog sig till final som en så kallad lucky looser.

Och väl där gjorde Kalla ett av sina bästa klassiska sprintlopp i karriären. När upploppet startade var det medaljkänning för Kalla som tillslut fick nöja sig med en fjärdeplats.

Vann där gjorde istället norska skidgiganten Marit Björgen.


Herrfinalen

17.15 Peterson ser ut att gå ge sig mot Brandsdal, han får ge sig, men Peterson slutar tvåa. Etta är alltså norrmannen Eirik Brandsdal men återigen en pallplats och övertygande insats av Brandsdal.

17.14 Det är stenjämnt nu!!

17.14 Fyra åkare i bredd nu när upploppet startar.

17.13 Hattestad som varit långt bak tar ett ytterspår för att få en bättre position.

17.13 Peterson behåller ledningen, men de andra åkarna är tätt i rygg.

17.12 Peterson är längst fram vid första stigningen.

17.12 Bra start på Peterson!

17.11 Peterson, vinterns stora sprintkung, startar mellan norrmannen Hattestad och ryssen Morilov.

17.08 Det är mycket folk på plats utanför Slottet och stämningen är såklart på topp när den andra finalen när som helst ska avgöras.

Damfinalen:

17.03 Kalla orkar inte hela vägen och blir fyra. Nio hundradelar efter segraren Marit Björgen. Ändå ett bra lopp av Kalla som kom tillbaka efter att ha varit en bit efter vid den första stigningen. 

Ryskan Julia Ivanova blev tvåa och norska Falla slutade trea.

17.03 Kalla är just nu trea.

17.02 Kalla vägrar att släppa och är nu med i fighten.

17.02 Svag start av Kalla som är sist ut vid den första stigningen.

17.00 Charlotte Kalla, som tog sig vidare som en så kallad lucku looser, ler från startlinjen i det soldränkta Stockholm. På startlinjen står också Björgen, Falla, Ivanova, Smutna och Visnar.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se