Barnfattigdomen märks av i skolan

2:17 min

Barnfattigdomen fortsätter att öka i Sverige. Nära en kvarts miljon barn är fattiga, enligt Rädda Barnens årsrapport som presenterades i dag.

Och fattigdomen märks tydligt i skolans värld.

Det menar i alla fall skolsköterska Ann Wahlberg i Hässelby utanför Stockholm. Hon berättar att hon möter allt fler barn vars föräldrar inte har råd att köpa kläder eller mediciner till sina barn.

– Häromdagen hade jag ett barn med koncentrationssvårigheter. Barnet tog inte medicinen varje dag. ”Nej, vi har inte haft råd nu därför att vi måste köpa mat.”

Skolsköterskan Ann Wahlberg på Maltesholmsskolan i Hässelby tar hand om alltifrån skrubbsår till fattiga barn. Det senare tycker hon att hon möter allt oftare i skolan jämfört med hur det var när hon började sin yrkesbana i skolan för 28 år sedan. Och många gånger är det Ann som tar hand om de problem som uppstår när pengarna saknas.

– Nu under vintern när det varit jättekallt kan det till exempel vara så att barn inte har vantar. Då säger läraren att det kan vara så att de inte har råd. Då pratar jag med föräldrarna eller ser till att få fram ett par vantar, berättar hon.

13 procent av landets barn var fattiga år 2009. Det är en ökning med en och en halv procentenhet sedan året innan. Det visar Rädda Barnens senaste rapport om barnfattigdom i Sverige. Fattigdom definieras utifrån familjer som behöver försörjningsstöd eller har en inkomst under 11 424 kronor i månaden. Men rapporten bygger alltså på Statistiska Centralbyråns senaste siffror som kommer från år 2009. Det är också året då den globala finanskrisen exploderar. Det här påverkar resultatet. Men enligt Tapio Salonen -  som ligger bakom rapporten och är professor i socialt arbete vid Malmö högskola - så ser fattigdomstrenden ut att fortsätta.

– Samtidigt finns det ingenting som talar för att utvecklingen åren därefter, 2010 och 2011, skulle ha brutit trenden. Vi vet att antalet barn och familjer som behöver försörjningsstöd i våra kommuner fortsätter att öka, säger han.

Svårast är det för barn till ensamstående föräldrar. Malin, som egentligen heter något annat, är långtidssjukskriven och ensamstående mamma till två barn. Hon vet hur det är att leva varje månad utan att veta om pengarna räcker.

– Man lever ju med en ovisshet, man försöker lägga undan några kronor om det går eftersom man vet att födelsedagar och julen kommer, säger hon.