Skåne

Skåne riskerade att stå utan ambulanser

1:44 min

Skåne riskerade att stå utan 20 ambulanser nu på morgonen. Sent igår eftermiddag gav det konkursdrabbade Sirius Humanum Ambulans AB beskedet till Falck att dom tar tillbaka sin ambulanser.

VD för Falck Sven Engqvist blev förvånad över beskedet och fick snabbt under natten kontrollera nya ambulanser med bland annat skyddsombunden. Tanken var att siriusambulanserna skulle övertas av Falck.

Ambulanskonkurs miljonförlust för skattebetalarna

Samtidigt är det nu känt att det konkursdrabbade Sirius Humanum Ambulans AB som skulle spara miljoner kronor i ambulanskostnader för Region Skåne kommer att kosta skattebetalarna flera miljoner kronor extra. Krisen var redan ett faktum tidigare i höst när regionen sade nej till att rädda företaget.

Det fanns en stor frustration hos Sirius Humanum Ambulans AB förra hösten. Personal- och produktionskostnaderna hade ökat kraftigt, samtidigt hade antalet körningar stigit med 15 procent under 2010 och 2011. Företaget försökte desperat omförhandla sitt kontrakt. Men Regionen sade nej av någon anledning och parterna satte sig aldrig vid samma bord.

- Jag tycker det är omoget. Det står jag fast vid. Det tycker jag också är ett tecken på att man är mer fokuserad på att göra alla saker rätt än att göra rätt saker från början, säger Anders Malmqvist VD på moderbolaget Sirius Humanum.

Konflikten intill konkursansökan i förra veckan handlade alltså om regionen skulle ersätta för ökade rörliga kostnader och annat till en summa på 1,9 miljoner kronor per månad. Något som Anders Malmqvist tycker är vanligt på andra orter i Sverige.

- Jag har ju haft andra ambulanskontrakt och där vill jag nog påstå vi inte har brottats alls med de problemen som vi gjort i Region Skåne, säger han.

Louise Strand är Inköpsdirektör på Region Skåne och känner inte igen sig i kritiken om att man inte satte sig vid samma bord.

- Det står tydligt i avtalet att det inte ska utgå någon ytterligare ersättning och därför har det varit en helt annan diskussion med Sirius hur det skulle lösas, säger hon.

Bråket mellan bägge parter och att regionen vägrade att omförhandla kontraktet betyder nu att Falck Ambulans AB får monopol på ambulanssjukvården i Skåne i åtminstone ett och halvt år och att regionen inte sparar pengar. Istället blir merkostnaden för skattebetalarna 20,4 miljoner kronor extra per år.