200 000 på flykt efter ett år med revolt i Syrien

1:42 min

Det har i dag gått ett år sedan protesterna i Syrien började. Sedan dess har minst 8000 personer dödats, 200 000 tros vara på flykt inom landet och 30 000 har lämnat Syrien.

Det som började som en fredlig proteströrelse har nu utvecklats till en väpnad konflikt där den syriska armen strider mot rebeller i fria syriska armén. Och ännu verkar ingen diplomatisk lösning nära.

– Vi trodde aldrig det skulle gå så här långt, vi trodde Bashar skulle fatta och avgå som alla de andra ledarna gjort före honom, säger en tonårstjej, som just tagit sig över den syriska gränsen och är på väg med en grupp flyktingar för att sova sin första natt i Turkiet.

Medan ledarna i Tunisien, Egypten, Jemen och Libyen tvingades bort en efter en, sitter Syriens Bashar al-Assad fortfarande kvar.

Aktivister rapporterade under onsdagen att stridsvagnar åter attackerat Deraa i södra Syrien, en av de städer där protesterna började för ett år sen.

– De slår mot platsen där revolutionen föddes, säger en aktivist till nyhetsbyrån Reuters.

Regimstyrkor strider nu mot beväpnade rebeller i den fria syriska armén. Det beskrivs som en kamp där stridsvagnar möter löst organiserade män med kalasjnikovs. Enligt FN har mer än 8 000 personer dödats av regimens styrkor, många av dem civila, medan regimen sagt att minst 2 000 soldater dödats av beväpnade terrorister.

Det särskilda sändebudet för Syrien, Kofi Annan, har i veckan besökt Damaskus och ska i morgon rapportera inför FN:s säkerhetsråd, där Syrien hittills haft stöd av Kina och Ryssland. Annan har efterlyst förtydliganden från den syriska regimen.

Minst 30 000 syrier har flytt landet, en av dem är Samira som hänger tvätt i ett flyktingläger, här vid gränsen mellan Turkiet och Syrien. Hon hoppas att systemet störtas och att flyktingarna snart kan återvända hem