Kritiska röster om Saudiaffären höjs inom S

9:58 min

Alliansregeringen och främst försvarminister Sten Tolgfors har fått mycket kritik för hanteringen av det militära samarbetet med Saudiarabien som Ekot avslöjat. Men nu riktar socialdemokrater kritik mot det egna partiets försiktiga hållning.

Jytte Guteland är före detta ordförande för SSU, partiets ungdomsförbund.

– Jag skäms över den svenska hållningen när det gäller vapenexporten. När det handlar om Saudiarabien så kan vi se att Saudiarabien har tagit en aktiv roll i att kväsa gryende demokratirörelser i Nordafrika och mellanöstern, säger Jytte Guteland.

Du vill se en misstroendeförklaring mot försvarministern. Varför?

– Jag tycker det är viktigt att det stora oppositionspartiet är tydligast i kritiken. Det är inte okej att vi har en minister som inte tar ansvar nu när affären uppdagas.

Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap, är också kritisk mot det egna partiet och vill se en snabb KU-utredning.

– Det är fel av Sven-Erik Österberg att inte redan nu klargöra att man vill snabbt behandla den här frågan i konstitutionsutskottet. Jag förstår att man kan känna oro ur socialdemokratiskt perspektiv eftersom man själv var det parti som i regeringsställning ingick ett avtal om försvarsamarbete med Saudiarabien. Det finns ändå många skäl till varför man borde vara mer offensiva.

Vad tycker du att Socialdemokraterna ska göra nu?

– Man måste vara mer kraftfull i sin kritik av hur försvarsministern har hanterat den här frågan och bejaka att KU snabbt tar sig an ärendet. Socialdemokraterna måste ur ett långsiktigt perspektiv utveckla sin vapenexportpolitik på ett sådan sätt att så att den typen av försvarssamarbetsavtal  som ingicks med Saudiarabien 2005, som är en skamfläck för Socialdemokratiska partiet, inte kommer kunna ske igen.  

Jytte Guteland anser att Socialdemokraterna bör ta en aktiv oppositionsroll och revidera den egna politiken.

– Det här fläckar ned Sveriges anseende. Är byken smutsig finns det ingen anledning till varför socialdemokraterna inte ska tvätta den, säger Jytte Guteland.

Socialdemokraternas talesperson i utrikespolitik, Urban Ahlin svarar på den interna kritiken och tycker S har varit tydliga i kritiken mot Tolgfors men vill inte stressa fram en misstroendeförklaring.

– Det är en annan sak att ta reda på vad som faktiskt har hänt. Vi vill inte uttala en misstroendeförklaring mot en minister på bara medieuppgifter.

Många är oroliga för att en KU utredning kan dröja och dra ut på tiden.

– Det väsentliga är att det blir rätt, inte hur snabbt det blir gjort. Det tar tid att få reda på sanningen.

Vi måste veta vad som hänt innan man lämnar in en misstroendeförklaring. Förtroendet för Sten Tolgfors har fått sig en ordentlig törn.

Vad tycker du om avtalet?

– Jag hade ingen aning om när regeringen slöt det här avtalet och jag var väldigt kritisk internt och jag var riktigt upprörd över hur långtgående avtalet var.

Om S kommer till makten ska ni riva avtalet då?

– Vi får se över det. Näst gång som det finns en chans att bryta avtalet är 2015. Sverige håller de avtal vi har ingått. Det skulle påverka inställningen till Sverige om vi nu skulle bryta avtalet.