FORSKNING

Varannan vecka bättre för skilsmässobarn

2:09 min

Tonåringar med skilda föräldrar mår bättre av att flytta mellan föräldrarna än att bara bo med en av dem. Det visar en undersökning som gjorts bland 172 000 grundskoleelever i årskurs sex och nio. Men den ifrågasätts av föreningen Makalösa föräldrar, som stöttar föräldrar och barn som inte lever i traditionella kärnfamiljer.

– Jag skulle vilja veta hur man har ställt frågorna, vad det är som gör att de mår dåligt. Att barn som bor med bara en förälder mår sämre kan i många fall ha att göra med en ekonomisk otrygghet. Att bo i ett hushåll där man vet att ens mamma har svårt att betala räkningarna är att må dåligt, men det betyder ju inte att barnet far illa för att det bor själv med mamman, säger Sophia Lövgren som är generalsekreterare för Makalösa föräldrar.

Att jämföra så kallade skilsmässobarn med barn som växer upp i en kärnfamilj är som att jämföra äpplen och päron, menar hon.
– Det hade varit mer relevant att jämföra med barn som får stanna kvar i en familj där föräldrarna bråkar, till exempel, men en sådan studie vore ju oetisk. Det finns en viss logik i att barnet mår bäst av att bo med båda föräldrarna om föräldrarna mår bra i relationen, men om de inte gör det så tror jag att det är destruktivt och rentav förödande för barnet, säger Sophia Lövgren.

Flera lyssnare har kommenterat det här. Så här skriver signaturen Anon:
"Mina föräldrar skildes när jag var 4 år, och min uppväxt har varit helt normal. Jag tycker att det är dags att sluta tala om föräldraskilsmässa som något trauma. Traumat är om föräldrarna bråkar så mycket att det går ut över barnet, men sådant finns både mellan skilda föräldrar och mellan föräldrar som bor ihop. Talet om "skilsmässobarn" måste sluta."