Östergötland

Skolmiljön sällan rökfri

1:32 min

Fler och fler platser blir rökfria runt om i samhället. Samtidigt är skolgårdarna en plats där rökning fortfarande förekommer trots att skolorna säger sig vara rökfria.

Länsstyrelsen vill ändra på det och arrangerar idag en utbildningsdag för kommunerna i länet för att få till rökfria skolgårdar. Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det alkohol- och drogförebyggande arbetet på lnsstyrelsen, tycker inte att man tar hand om ungdomars hälsa.

– Vi har en lag som säger att man inte får röka på skolgårdar. Trots det så är det ungefär 80 procent av våra tonåringar i Sverige som säger att man upplever att det förekommer personer som röker på skolgårdarna. Och det är inte bara ungdomar som rökar utan det är också vuxna som röker på deras skolgårdar.

Genom att genomföra den här utbildningsdagen med kommunerna i länet hoppas Hjalmarsson Österholm att både skolledningar och kommuner tar sitt ansvar för skolungdomarnas hälsa.

Hon tycker att det finns en dubbelmoral i att skolorna har förbudsskyltar samtidigt som det finns askkoppar på skolgården.

– Vi kanske inte har några direkta rökrutor på skolgårdarna längre, men det gör mig upprörd att det fortfarande är okej på många av våra högstadie- och gymnasieskolor att man röker på delar av skolgårdarna. Man skyltar upp att det är en rökfri skola men samtidigt sätter man ut askkoppar eller hänvisar till speciella platser. Det här är förskräckligt tycker jag, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.