Allt fler flyr våldet i Syrien till Turkiet

2:01 min

I Syrien har både oppositionen och landets regering utlyst demonstrationer i dag för att markera att det gått precis ett år sedan upproret i landet började. Samtidigt kommer allt fler flyktingar över gränsen in i Turkiet och inget tyder på att president Bashar al-Assad lyssnar på omvärldens vädjanden om att han ska stoppa våldet mot civila.

– Säkerhetsstyrkorna och deras anhängare bränner aktivisternas hem, må ditt hjärta brinna, Bashar.

Den här förtvivlade mannens röst finns med på ett amatörvideoklipp som sägs ha spelats in i motståndsfästet Idlib idag.

Och flyktingar, bland annat från Idlib, strömmar nu till den turkiska gränsen - tusen har kommit bara det senaste dygnet.

I går dödades 20 människor i staden Deraa, där upproret började för exakt ett år sedan, då med att barn och ungdomar klottrade slagord mot presidenten på en mur.

Den tortyr och skändning de utsattes för som straff blev droppen som fick befolkningen i Deraa att starta det uppror som sedan spreds över hela landet.

Ett år senare har regimen fortfarande inte fått bukt med upproret och oppositionen har eller inte lyckats störta regimen. Minst 8 000 personer har dödats enligt uppskattningar från utländska observatörer. 200 000 tros vara på flykt i Syrien och 30 000 har flytt landet.

Under tiden fortsätter det diplomatiska spelets - hittills fullkomligt misslyckade - försök att förmå president Bashar al-Assad att stoppa militärens attacker på civilbefolkningen. FN:s sändebud Kofi Annan som just besökt Syrien upprepade i dag erbjudandet om dialog med Bashar al-Assad. Men läget verkar minst sagt låst.

I går stängde Holland, Italien och Saudiarabien sina ambassader i landet. Och för Kina och Ryssland som hittills motsatt sig varje resolution i FN:s säkerhetsråd mot Syrien verkar det allt mindre gångbart att försvara den syriska ledningens agerande.

En god vän återstår dock – Iran, som i dag uppger att man skickat 40 ton medicin till Syrien med försäkran om fullständigt stöd till regeringen.