sörmland

Landstinget kräver svar

Nu sätter landstinget Sörmland press på Gnesta och Trosa kommuner och kräver svar på om de ska byta landsting till Stockholm eller inte.

Landstinget arbetar med att se över hur sjukvården ska se ut i framtiden och vill då veta vad det är som gäller.

--Hur ser patientsituationen ut, när vi ska bestämma hur Nyköpings lasarett ska vara. Är det så att två kommuner med 21 000 invånare tänker byta län 2015, då måste vi veta det, säger Åsa Kullgren, S, ordförande i landstingsstyrelsen,

Åsa Kullgren menar att förutsättningarna måste vara tydliga. Om två kommuner lämnar länet så kommer det påverka Nyköpings lasarett.

--Ja, det beror ju på hur många som kommer att ha behov av ögonvård, finns det underlag för att ha en klinik för kirurgi, ortopedi. Det är rätt stora saker som det handlar om, så vi behöver ha ett besked, konstaterar Åsa Kullgren.

Hon och hennes kollegor vill ha besked senast 1 maj hur kommunerna tänker göra. Men det kommer inte bli några besked i maj, i alla fall inte från Trosa.

Enligt moderaten Daniel Portnoff, som är kommunalråd där, fortsätter diskussionerna och beslut kommer i november i samband med att Trosa bestämmer sig i regionfrågan.

Enligt Johan Rocklind (c), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, kommer man inte kunna lämna ett besked före första maj. Frågan måste utredas mer.