Militärplan försvann över Kebnekaiseområdet

2:25 min

Sökandet efter det försvunna Herculesplanet som befaras ha störtat i Kebnekaiseområdet fortsätter under natten utan de helikoptrar som hittills deltagit. Anledningen är att vädret är för dåligt för dem att flyga i, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

Markpatruller från räddningstjänsten, fjällräddningen och militär personal ska söka i det mest troliga området öster om Kebnekaise, där helikoptrarna inte har kunnat söka.

Tidigare under torsdagskvällen har spaningsflygplan fått värmesignaturer på tre olika positioner, samt en position där en markpatrull sägs ha hittat något. Det är oklart om värmen kommer från besättningen, fjällvandrare eller från djur.

Sedan 15-tiden i eftermiddags saknas ett norskt transportflygplan av typen Hercules C-130J på väg mot Kiruna från norska Evenes. Fem norska officerare – fyra män och en kvinna – var ombord.

Flygledningen tappade kontakt med flygplanet åtta mil väster om Kiruna. Svensk, norsk och dansk militär deltar just nu i sökandet.

Men räddningsarbetet är mycket svårt, i ett starkt kuperat område utan vägar. Det råder dessutom hård vind och snöfall, och enligt prognosen ska snöfallet tillta.

Skotrar, bandvagnar, helikoptrar och hundar används för att söka efter planet och de fem saknade personerna.

Svenske räddningsledaren Jonas Sundin gör bedömningen att någon kan ha överlevt, om flygplanet lyckats göra en nödlandning.

Enligt Ivar Moen, informationsanvarig vid norska försvaret, är de fem officerarna mycket gott rustade för att klara svåra klimatförhållanden.

Planet tillhör det norska försvaret och ingick i den stora övningen Cold Response, där omkring 16 000 soldater från 14 länder deltar. De fem besättningsmännen var på väg till Kiruna för att hämta personal när det försvann från radarn.

Ivar Moen säger att sökandet underlättas mycket av att militär från de olika nordiska länderna är så väl integrerade för tillfället, med anledning av övningen.

Klockan 20.15 kom ett meddelande från den norske försvarsministern Espen Barth Eide om att de fem officerarna ombord på planet var döda. Men strax efteråt togs uttalandet tillbaka.

De fem officerarna är stationerade på Gardemoen och deras chef, överste Diederik Willem Kolff säger till tidningen VG Nett att alla kollegorna påverkas av det som nu händer starkt.

– De som arbetar här är som en liten familj, säger han till VG Nett.

Namnen på de saknade har offentliggjorts.

Hercules-planet är utrustat för att kunna sända nödsignaler långt efteråt, även om det störtat.

– Det ska vara möjligt att lokalisera flygplanet i flera dagar efteråt, säger räddningsledaren Heidi Klökstad vid Huvudräddningscentralen i Nordnorge till mediebolaget NRK.

– Arbetsförhållandena är mycket krävande. Det är både snö, regn och dimma, och delar av fjället är omöjligt att se på grund av lågt molntäcke, säger hon.

Norska försvaret har enligt NTB bestämt sig för att låta övriga Herculesplan stå kvar på marken tills vidare.

Ekot/TT