Viktor Orban: Ungern är ingen koloni

1:31 min

I dag på den ungerska nationaldagen demonstrerade hundratusentals människor för – och emot – den ungerska regeringen i huvudstaden Budapest.

Premiärminister Viktor Orban höll ett tal som riktade skarp kritik mot bland annat EU och fick kraftiga applåder av uppskattningsvis 200 000 personer, särskilt när han sade att Ungern inte är någon koloni.

Det var en anspelning på liknande retorik som de ungerska frihetskämparna använde i mitten av 1800-talet när de slog sig fria från Österrike.

Men i Orbans version var udden riktad mot EU och de internationella organisationer som riktat kritik mot hans politik.

– Vi tänker inte låta internationella diktat styra oss, sade Orban vidare.

Hans tal var mer nationalistiskt än många politiska bedömare här hade väntat sig.

Hela Budapest var fylld av demonstrationer i dag. Det kom även några tusental till det högerextremistiska partiet Jobbiks demonstration.

Många konservativa väljare hade också kommit från Polen för att visa regeringen Orban sitt stöd. Men även Orbans kritikers demonstration samlade stora skaror.

Upp emot 100 000 kom till organisationens Milla samling vid en av Budapest broar över Donau. Där presenterade man ett 12-punktsprogram för förändringar av den ungerska politiken och uppmanade till fortsatt kamp mot regeringen.

– Vi är väldigt nöjda. Det kom många fler än vi hoppades och det var väldigt god stämning, säger regeringskritikern Piroschko.

Dagen gick i stort sett lugnt till väga. Ungerska medier rapporterar dock att ett antal högerextremister under kvällen tog sig in i internationella valutafondens lokaler under en kort stund.