Lägre lön för unga krav i avtalsrörelse

2:09 min

Arbetsgivarna i restaurangbranschen vill att unga personer ska kunna anställas till lägre lön. Det kommer bli ett krav i avtalsrörelsen.

Förhoppningen är att det ska leda till att fler unga får arbete, säger Hotell- och restaurangföretagens förhandlingschef Pontus Sjöstrand.

– Med tanke på den höga arbetslöshet som råder i Sverige i dag kan det vara ett sätt att stimulera eller att skapa incitament till att få unga in i jobb, säger han.

Industrins avtal om yrkesintroduktion för personer under 25 år är förebilden för det krav som arbetsgivarna har ambitionen att föra in i avtalsförhandlingarna i april.

Unga kan anställas till 75 procent av lägstalönen i ett år med möjlighet till förlängning och det ska finnas ett utbildningsinnehåll. Den modellen vill Folkpartiet införa också i kommunal sektor.

Hotell- och restaurangfacket tycker att arbetsgivarna gör det för enkelt för sig, säger avtalssekreterare Malin Ackholt.

– Det måste kopplas till oerhört mycket andra aktiviteter och man skulle kunna finna andra vägar för unga människor att komma in i vår bransch än att sänka lönerna, säger avtalssekreterare Malin Ackholt.

Tror du inte att lägre löner skulle få arbetsgivarna att anställa fler?

– Vi har nästan 50 procent unga i vår bransch det går alldeles ypperligt att anställa med de ungdomslöner vi redan har i dag, säger hon.

En ny undersökning som Svenskt Näringsliv gjort i sin företagarpanel visar att arbetsgivare inom hotell och restaurang är de som är mest benägna att anställa unga om lönen sänks. Sju av tio företag svarar ja på den frågan, konstaterar förhandlingschef Pontus Sjöstrand.

– Och då måste vi värdera det, absolut, säger han.

Men är det inte bara ett sätt för arbetsgivarna att få billigare arbetskraft?

– Nej, det är det inte, utan det handlar om att få kompetenta personer hela tiden till våra företag. Och är det nu så att många unga inte har jobb så får man rikta insatserna till den grupp där behovet är störst, säger Pontus Sjöstrand på Hotell- och restaurangföretagen.

Om arbetsgivarnas förslag blir verklighet kan personer under 25 år arbeta till en lön på 13 500 kronor i månaden. Det är en lön som är svår att leva på, säger Rusmira Djekic som arbetar på ett café i centrala Stockholm.

– Det är inte bra, säger hon.

– Många kommer inte att klara sig, hur ska de betala hyran om de har mindre lön?