Saknat flygplan söks under svåra förhållanden

1:20 min

Det norska Herculesplan som försvann i går eftermiddag och som befaras ha störtat är fortfarande borta. Sökinsatsen fortsätter nu på morgonen och man har också försökt skicka upp helikoptrar nu när det blivit ljust igen. Men snö och blåst försvårar insatsen.

Det senaste spåret, Tarfalaplatån, har gjort att delar av räddningsinsatsens sambandscentral flyttades ut till Kebnekaise fjällstation i natt.

– Vi flyttar upp mot Kebnekaise och upprättar en station däruppe. Tydligen är de sista uppgifterna att den ska ligga uppe på Tarfallaplatån, säger Hans Stenmark, som är insatschef på räddningstjänsten.

Vad är det som säger det?

– De sista uppgifterna som vi har fått från flygräddningscentralen. Vi är närmare olycksplatsen om vi är däruppe än om vi är här.

På parkeringen utanför restaurangen i Nikkaloukta, där vanligtvis trötta eller förväntansfulla vandrare brukar samlas, förbereder militär och räddningstjänst för att börja sökandet i ännu större skala nu när det börjar ljusna igen.

Snöskotrar och bandvagnar lastas för att kunna åka mot Kebnekaisemassiven. Men förhållandena kring Sveriges högsta bergstoppar, en del av dem över 2 000 meter, kunde knappast vara sämre.

Gröna bandvagnar med åtta personer i varje ger sig ut. Stefan Sydberg, som är militär insatsledare, berättar att sökandet efter flygplanet som enligt uppgift ska ha haft fem norska militärer ombord, beskriver att sökandet är svårt.

– Det är sikten, du har fem meters sikt ungefär. Det är det svåraste, att inte se någonting. I sidvinden får vi snöblandat regn, och när vi kommer upp till Kebnekaise blir det till snö, det blir vitt i stället.

Flygplanet av modell Hercules deltog i den internationella militärövningen Cold response och var på väg från norska Evernes till Kiruna när det vid 15-tiden i går eftermiddag försvann från radarn just ovanför Kebnekaisemassiven.

Det är ett område med extrem terräng och där vindarna tilltagar. Enligt rapporterna blåser det mellan 20 och 30 sekundmeter på vissa ställen. Men sökandet fortsätter och utökas med ännu mer personal nu på morgonen.