Delar av det norska olycksplanet har hittats

1:08 min

Nu inatt ligger sökandet efter det försvunna norska Herkulesplanet nere på grund av mörkret. Klockan fem på lördagsmorgonen ska markpersonal ge sig ut igen och också helikopterspaning återinsättas. Igår påträffades vrakdelar som kan vara från Herculesplanet i Kebnekajseområdet. De ska ha hittats på Storglaciären, som ligger på 1 500 meters höjd.

Flera olika räddningslag som befinner sig i området kan bekräfta att saker som tros komma från flygplanet har hittats.

– Det är grejor som med stor sannolikhet är från planet, säger Jonas Sundin, presstalesman vid Flyg- och sjöräddningen i Göteborg.

Det rör sig bland annat om stoppning från vad som tros vara ett säte. Stoppningen ska också vara indränkt i fotogen, något som är logiskt om planet störtat och bränsletanken gått sönder.

– Det är fotograferat och norrmännen försöker bekräfta att det är deras, säger Jonas Sundin.

Norska TV 2 är på plats vid foten av Kebnekaise. Deras team har träffat en grupp turister som hörde en kraftig smäll i området i torsdags.

– Det var ett kraftigt ljud. Som en stor explosion eller en lavin, men vi kunde inte se något, säger Josiuz Tutet till tv-kanalen.

Ett hundratal anställda och deras familjer samlades på fredagen på Gardermoens flygbas där de fem saknade officerarna jobbar, enligt NTB.

– Det är tungt och tufft att vara här som chef i dag. Alla vi som är här har det svårt och mina tankar går speciellt till de anhöriga, sade chefen för Gardermoens flygbas, Diederik Wilhelm Kolff till Romerikes Blad.

Trots att hoppet minskar om att hitta de försvunna vid liv är det viktigt att hålla hoppet uppe, sade brigadprästen Torsten Holten.

– Det är alltid viktigt att hoppas. Det har tänts ljus på alla avdelningar där militärövningen håller till. Vi har också haft möten där vi har bett för de saknade, sade Holten till Østerlendingen.

TT/Ekot