Ovisst om lägre ungdomslöner får effekt

1:40 min

Lägre löner för unga tror arbetsgivare skulle kunna ha en effekt på ungdomsarbetslösheten. Hotell- och restaurangföretagarna vill föra in frågan i avtalsrörelsen. Vilken effekt lägre ungdomslöner har är omstritt och forskningen ger inte heller något entydigt svar, säger Anders Forslund på IFAU som utvärderar arbetsmarknadspolitiken.

– Det raka svaret på frågan är att vi vet inte. Det mesta tyder väl på att lägre löner ger fler jobb men vi vet inte var de jobben skulle komma, hur många de skulle bli och så vidare, säger han.

Vad finns det för andra viktiga saker som kan påverka ungdomsarbetslösheten?

– Jag tror att långsiktigt så är den allra viktigaste insatsen att se till att vi får en skola som leder till att färre än i dag kommer ut utan fullständiga gymnasiebetyg, säger Anders Forslund professor i nationalekonomi och biträdande chef på IFAU.

Frågan om ingångslönen är central i årets avtalsrörelse och klyver arbetsgivare och fack mitt itu. Parterna brukar hänvisa till forskning som bekräftar deras bild.

Som Ekot kunde berätta i morse vill arbetsgivarna inom hotell- och restaurang föra fram krav på introduktionsavtal för unga under 25 år. Industrins avtal med 75 procent av lägstalönen kompletterat med handledning står modell. Folkpartiet vill göra samma sak i kommunal sektor.

Per Skedinger som forskat kring ingångslöner inom handeln och restaurangbranschen tror att lägre löner för unga skulle ha större effekt där än inom industrin.

– Det beror ju på att det är fler ungdomar som jobbar i detaljhandel och hotell och restaurang. Det är också fler av de ungdomarna som ligger nära minimilönen. Minimilönen är dessutom högre i detaljhandeln och inom hotell och restaurang än vad de är i till exempel teknikavtalet.

Så lönekostnaderna är viktigare där?

– Ja, lönekostnaden är en större andel av den totala kostnaden i servicebranscherna.