Karlskrona

Mark vid Stortorget kan privatiseras

1:38 min

Karlskrona kommun vill privatisera mark runt Stortorget i centrum. På så sätt slipper restaurang Nivå riva sin verandra. Men mer privat mark - blir mindre offentlig mark.
– Jag slåss för varenda kvadratcentimeter av offentlig mark, säger förre kulturchefen Ivar Wenster.

För att sätta punkt för ett segdraget byggärende vill Karlskrona kommun privatisera en del av marken runt Stortorget mitt i centrum.

Förslaget väcker kritik hos bland annat byggnadsantikvarien och tidigare kulturchefen, Ivar Wenster.

– Det här är bara ett sätt att skyla över ett gammalt misstag, säger Ivar Wenster.

Restaurangen vid Stortorget har haft ett tillfälligt bygglov för en veranda sedan mitten på sjuttiotalet. Det började som en uteservering som sedan har byggts ut.

Men nu är det stopp. Enligt lagen får inte kommunen ge fler tillfälliga bygglov. Därför måste verandan antingen rivas eller få ett permanent bygglov.

– Därför måste marken göras privat. Kommunen har inget val, menar stadsarkitekt Hans Juhlin.

Ivar Wenster är nu rädd för att fler restaurangägare runt Stortorget ska kräva att få permanenta sina sommarserveringar. Och det har redan hänt i ett fall. Lennarts konditori kräver att få bygga till sin uteservering.

Men Hans Juhlin säger att kommunen har garderat sig genom att i planändringen tydligt ange att det är en engångsföreteelse.

– Vi gör bedömning från fall till fall, säger Hans Juhlin.

Ivar Wenster ser framför sig hur trycket från näringsidkarna ökar och att kommunen tvingas in i ett antal rättsprocesser om privatisering av mark.

– Jag vet inte om kommunen är redo för det, säger Ivar Wenster.

Carina Melin
carina.melin@sr.se