Malmström: Historiskt misstag av Europa

1:35 min

EU-ländernas ovilja att ge fristad åt flyktingar under den arabiska våren utgör ett historiskt misstag. Det säger EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Malmström är som kommissionär ansvarig för flyktingfrågor i EU och hon är mycket kritisk mot Europas svar till  nordafrikaner som velat komma till EU-länder.

– Jag tycker inte att vi har hanterat dom fantastiska händelserna i vår nära omvärld som vi borde.

– Alla har förstås välkomnat  att diktatorer som Ben Ali och Kadaffi har fallit men när folk började komma till Europa blev det annat ljud i skällan. Jag tycker det är ett historiskt misstag som Europa har gjort.

Går det att sätta siffror på det här?

– Ja, UNHCR gjorde ett upprop och sa att 8 000 människor stod på deras listor som är i akut behov av skydd och bad hela världen ta dem som ett slags kvotflyktingar. Tillsammans lyckades de 27 EU-länderna erbjuda 4-500 platser.

Cecilia Malmström ska i år få en gemensam europeisk flyktingpolitik på plats. Ett omöjligt uppdrag anser många och Malmström beskriver själv dom invandrarfientliga stämningarna på många håll i Europa som ett stort hinder. Stämningar som enligt Malmström får eldunderstöd från etablerat håll, som när Frankrikes president Nikolas Sarkozy nyligen sa att han vill halvera Frankrikes invandring.

– Även etablerade partier spelar på dom strängarna, då bidrar man till att den retoriken blir legitim. När också etablerade politiker använder sig utav den och det är djupt olyckligt tycker jag.