nyköping

Nyköpingselever får fint fredspris

Naturvetenskapsprogrammen på Nyköpingsgymnasium Gripenskolan har vunnit skolornas fredspris 2012. De får 27 januaripriset, för sitt arbete att hålla minnet av förintelsen levande.

Förutom att motta ett diplom av prins Carl-Philip i slutet av månaden får skolan även en prissumma, som ska användas vid nästa klassresa till Förintelsens platser.

Det känns bra. Det är en skola som verkligen förtjänar det, eftersom man lägger ner mycket arbete just kring det här med förintelsen, människors rättigheter och demokrati, säger Kerim Sehovic som läser tredje året på Naturvetenskaps- och samhällsprogrammet.

I Frirummet på Gripenskolan i Nyköping hänger fotografier från före detta koncentrationsläger på väggarna och en tidslinje påminner om folkmord, som skett genom historien. Här har skolan samlat allt sitt material kring just människovärde och demokrati och här inne hålls lektioner i bland annat historia, samhällskunskap och religion.

Själva rummet skapar en stämning på något sätt. Det är inte som att sitta i ett klassrum. Du har liksom det här runt dig, du har allt material som behövs om du någonsin skulle behöva det till ett arbete. Sedan har vi så kunniga lärare också och med allt det här materialet kan de hjälpa till också, säger Kerim Sehovic.

I över tio år skolan anordnat resor till före detta koncentrationsläger i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari och varje år anordnar eleverna en ceremoni och det är just 27. Januaripriset, som Emmerichfonden valt att ge Naturvetenskapsprogrammen på Nyköpingsgymnasium för deras arbete att hålla minnet av förintelsen vid liv.

Enligt Olivia Lundqvist, som tillsammans med sina klasskamrater besökte Auschwitz förra året och blir den klass, som i slutet av månaden får åka upp till Stockholm för att motta diplomet, gör skolans arbete skillnad.

– Jag får en större förståelse för andra människor. När jag kom hem från resan var jag helt tom i hela kroppen och folk, som man tidigare kanske nervärderat, ser man nu på ett helt annat sätt, säger hon.