sörmland

Landstinget påhoppat av högerextrema

Debatten i landstingsfullmäktige för en dryg vecka sedan har fått efterspel på en högerextrem blogg, som fått landstingsledningen att reagera.

Filmklipp från debatten har lagts ut på Youtube och vissa kommentarer där har varit främlingsfientliga och kränkande mot en landstingspolitiker.

Åsa Kullgren, Socialdemokraterna och landstingsstyrelsens ordförande är orolig för att det här kan komma att påverka framtida debatter i landstinget.

– Det är ju väldigt allvarligt för konsekvenserna av det här är ju att ledamöter kanske kommer dra sig för att säga vad de tycker i talarstolen och det är ju allvarligt för ett demokratiskt valt organ, säger hon.

– Det är ett ingrepp i demokratin, som gör att vi inte kan ha en öppen och ärlig diskussion i fullmäktige, tycker hon.

Det inträffade har anmälts till säkerhetsansvariga inom landstinget som varit i kontakt med polisen, som enligt Åsa Kullgren får bedöma eventuella brottsmisstankar.

Åsa Kullgren har nu kallat gruppledarna från samtliga partier till ett möte nästa vecka för att diskutera hur liknande händelser kan motverkas, och för att diskutera ett stärkt mandat till fullmäktiges ordförande att kunna styra debatten hårdare.

Det handlar också om att stötta dem som blir utsatta.