Delar av en jacka har hittats efter kraschen

Det saknade norska flygplanet flög rakt in i Kebnekaises västra sida, framkom det på lördagen. Fem besättningsmän saknas och flygplansdelar ligger spridda över hela berget. Bland annat har en ärm från en jacka hittats, men det är inte bekräftat om den har med olycksplanet att göra.

Fler och fler tecken tyder på att Herculesplanet kraschat in i kammen mellan Kebnekaises syd- och nordtopp. Flest vrakdelar har hittats på västväggen och i eftermiddags uppgav norska ÖB att planet ska ha kraschat in i västsidan. Uppgiften styrks av fjällräddare Ekot talat med.

Under eftermiddagen har vädret blivit sämre igen i området och det har blivit svårare för marktrupper och helikoptrar att fortsätta söka. Men ännu betecknas operationen som en räddningsaktion.

– Vi fortsätter som tidigare och letar oförtröttligt efter eventuella överlevande, för anhöriga och medarbetare att få veta vad som hänt, säger Håkan Alselind, presstalesman på polisen.

Hur länge kan ni fortsätta med det?
– Så länge det går i dag. Vi har personal på marken med lavinhundar som söker efter lukt av människor och vi har helikoptrar som söker.

Det var vid halvåtta-tiden på morgonen som en markpatrull gjorde ett genombrott på Rabots glaciär och hittade vrakdelar.

– Det ligger från 1 500 meter och uppåt, säger Håkan Alselind.

Det har nu gått snart två dygn sedan det norska Herculesplanet med fem militärer ombord spårlöst försvann från radarn. Det var vid 15-tiden i torsdags och planet befann sig då ovanför topparna på Sveriges största bergsmassiv Kebnekaise.

Vädret var extremt vid tillfället och turistguiden Sören Karlsson som i torsdags guidade en grupp britter och amerikaner vid foten av Kebnekaise berättar för Ekot att piskande vind och yrande snö begränsade sikten till 50 meter.

– Vi hade 22 sekundmeter i ryggen och kastvindar så det var ju många som trillade omkull bara av vinden.

Den intensiva sökinsatsen med ständigt cirkulerande helikoptrar här i Nikkaluokta och vid Kebnekaise gjorde alltså tidigt i morse ett genombrott. Mycket på grund av att molnen sprack upp så pass mycket att både markpatruller på skidor och helikoptrar kunde ta sig in i området som numera betecknats som en haveriplats.

På presskonferensen på förmiddagen klargjorde polisen att fokus på insatsen just nu ligger på att leta efter eventuella överlevande från kraschen. Hundra personer finns i luften och längs bergets sluttningar.

– Man ser från helikoptern nu men det har ju snöat i två dagar så mycket är ju översnöat och dessutom har det ju blåst, säger Håkan Alselind.

Men när vinden nu har mojnat har stora snömassor pressats ihop längs de ibland lodräta bergsväggarna och gjort att lavinfaran har ökat. De senaste dygnet har det gått minst fyra laviner i området.