Ligor misstänks för ökat antal köttstölder

2:02 min

Stölder är ett stort problem för livsmedelsbutiker runtom i landet, och brotten uppges ha ökat de senaste två åren. Dyra varor som kött och kaffe stjäls av ligor som sedan säljer varorna vidare till restauranger och butiker.

En av dem som sett hur det går till är David Attlö som jobbar i charken på Konsum.

– Det känns som att det är ligor. Det är tillvägagångssättet, utseendet med väskor och jackor. Det är nästan alltid samma.

Vad tror du att det beror på att de stjäl kött?
– Det är att det finns en efterfrågan, att det finns restauranger som inte är helt ärliga, och värdet i det. För en köttbit som kanske kostar 500 kronor så kanske de får 100 kronor i stället. Stjäl de tio bitar är det 1 000 kronor.

Värdet av stulna livsmedel uppskattas till över sex miljarder kronor per år, vilket i sin tur gör mat 800 kronor dyrare per person och år enligt Svensk handel.

Enligt branchorganisationen har stölderna ökat de senaste två åren och man tror att organiserad brottslighet ligger bakom en stor del av stölderna.

– Vi vet att det rör sig ligor runtom i landet och där har man ju nästan alltid en färdig beställning. Man har gjort upp en affär med en köpare redan innan över hur mycket man behöver i form av till exempel oxfilé och fläskfilé, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

– Sen åker man runt och hämtar det i vissa butiker. Köttvaror har ju avsättning både på restaurangsidan och i andra butiker. Vi pratar kanske pizzabagare, lunchrestauranger och småbutiker. Den typen av verksamheter som gärna gör en bra affär.

Det är inte bara kött utan också andra varor som är populära att stjäla. Snabbkaffe till exempel har blivit så efterfrågat att många butiker nu säljer det bakom disk.

Stulna varor som kaffe och choklad säljs ofta vidare till andra butiker. Men det är ett stort mörkertal på hur mycket som stjäls. En anledning är att få stölder polisanmäls.

– Om det är stora partier så anmäler vi det till Hemköp men vi anmäler inte kaffe som stjäls om vi inte har en gärningsman, säger Olle Jönsson, butiksansvarig på Hemköp.

Borde man inte göra det?
– Jag vet inte.