Öland

KD-skam över ungdomsarbetslöshet

1:28 min

Mer än var femte person under 25 år i länet är arbetslös och söker jobb.

-Ungdomsarbetslösheten är en sak som jag skäms över, sa kristdemokraternas vice distriktsordförande Chatrine Påhlsson i samband med vårstämman på Öland under lördagen.

– Jag blev oerhört ledsen när jag hörde de siffrorna. Jag vet hur mycket destruktivt som kan följa med det här. Det är något som vi och regeringen måste ta tag i, säger hon.

Det är 21 procent av ungdomarna i länet som är arbetslösa. Just nu diskuterar fack och arbetsgivare inom handeln sänkta ungdomslöner för att få fler ungdomar i arbete. Förslaget skulle innebära att de unga får 75 procent av lägstalönen mot viss utbildning på arbetsplatsen. Något som skulle kunna bli verklighet i flera branscher. Göran Hägglund är socialminister och kristdemokrat:

– Det här är en fråga som kristdemokrater på den kommunala och landstingskommunala nivån ska diskutera tillsammans med de andra partierna för att kommunsektorn ska ha en gemensam linje i det här sammanhanget. Det är som är viktigt att säga är att jag inte kommer att stå bakom någon lagstiftningsmodell av det här, säger Göran Hägglund.

Chatrine Pålsson Ahlgren säger att man måste jobba hårt nu, för att kunna minska arbetslöheten här i länet framöver.

– Dom brukar ju säga att var tid har sin blinda fläck. Möjligtvis är ungdomsarbetslösheten en sådan sak som jag skäms över, säger hon.