SM-SLUTSPELET I BANDY

Villa Lidköping i final

6:41 min

Det är 29 år sedan sist. Men nu är Villa Lidköping i final igen efter att Bollnäs slogs med 4-3 efter förlängning i en mycket dramatisk semifinalmatch.

Den fjärde semifinalen mellan Villa Lidköping och Bollnäs kommer att gå till historien som en otroligt händelserik match med makalös dramatik. 

Drabbningen hade fått vilken mästerregissör som helst att blekna av avund.

Rött kort på en bollnäsare (Robin Ehn) efter en kvart, Villavändning i andra halvlek, straffräddning av Martin Berggren i slutskedet vid ställningen 3-3 och David Karlssons suddenmål som tog Lidköpingslaget till SM final är bara några av ingredienserna.

De drygt 3000 på Sävstaås trodde knappt sina ögon när Berggren avvärjde Juho Liukkonens straff precis innan ordinarie tid var slut.

Bara minuter in på förlängingen avgjorde sen den hypervasse målkungen David Karlsson när han prickade in returen på Jesper Bryngelssons skott bakom Timo Oksanen.

I finalen nästa söndag på Stundenternas väntar Sandviken som slagit Villa i båda matcherna i grundserien.

Det är den sista finalen som spelas på Studenternas innan finalfesten flyttar till Stockholm nästa år och frågan är om det ska bli tredje gången gillt för Villa Lidköping som tidigare varit i final två gånger.

1974 föll laget mot Ljusdal coh 1983 blev det finalförlust mot Boltic.

Matchen i korthet:

Bollnäs såg ut att ha gjort 1-0 tio minuter in i matchen men domaren Jonas Kandell blåste av för gruff och målet dömdes bort.

Istället blev det en dubbelutvisning på Jesper Bryngelsson i Villa och Johan Berglund i Bollnäs.

I den 18:e minuten fick Robin Ehn rött kort efter en överkörning på Petter Björling och därmed får Villa spela med en man mer i resten av matchen.

1-0
I den 25:e minuten tog Bollnäs ledningen på hörna. Målskytt Anders Spinnars som prickade in matchens första mål. Per Hellmyrs assisterade.

1-1
Daniel Andersson kvitterade i den 39:e minuten efter Bollnäsförsvaret slarvat.

2-1
Bollnäs tog återigen ledningen precis i slutet av den första halvleken på tilläggstid. Mikko Lukkarila gjorde målet i ett friläge efter en läcker framspelning från Per Hellmyrs.

När Villa hade två spelare mer på isen så tvingade Lidköpingslaget till sig en straff i den 54:e minuten.

2-2
David Karlsson satte straffen säkert bakom Timo Oksanen i Bollnäsmålet.

Villa hade ett givet målläge när Daniel Andersson kom fri från halva plan men Oksanen revancerade sig efter straffmålet och gjorde en helt ofattbar räddning.

2-3
Villa Lidköping har vänt till ledning efter att Patrik Gustafsson tryckt in en retur som kom på ett skott från David Karlsson i den 64:e minuten. Första gången Villa har ledningen i matchen.

Andreas Westh var nära att kvittera efter att han drämt bollen i ribban i samband med en hörna.

3-3
Kvitteringen kom istället minuten efter då Juho Liukkonen sköt in 3-3 på straff bakom Martin Berggren med kvarten kvar.

Markus Ståhl i Bollnäs var mycket nära att bli matchhjälte men hans avslut gick utanför.

Dramatiken lyftes till osannolika nivåer när Bollnäs tilldömdes straff i slutminuten. Men Martin Berggren gjorde en kanonräddning på Juho Liukkonens skott. Finländaren som bara en kvart tidigare satt 3-3 på straff missade att ge sitt lag segern.

3-4
David Karlsson sköt in det avgörande målet som tog Villa till SM final för första gången sen 1983. Målkungens fick träff på en studsande boll efter lagkaptenen Jesper Bryngelssons avslut. Det ställde Oksanen och de blåvita exploderade i glädje.