Miljardintäkter när Skatteverket synar kriminella

2:11 min

Allt fler kriminella gäng blir föremål för Skatteverkets utredningar. Och utländska oseriösa företag som söker sig till Sverige förekommer i allt högre utsträckning. Det framkommer i en ny delrapport från Skatteverket.

– Vi ser också att flera av våra utredningar som startar med att vi upptäcker svart arbetskraft, till exempel till något bygge, de pengarna och förtjänsterna kan kopplas till införsel av till exempel illegal vodka som säljs till skolungdomar runt om i landet, säger Pia Bergman, nationell samordnare i arbetet mot den organiserade brottsligheten.

– Så även den kriminella verksamheten vilar på många olika affärsidéer. Man söker sig till där pengarna finns.

Oseriösa utländska företag som bedriver verksamhet i Sverige ökar, enligt en rapport från Skatteverket som Ekot tagit del av.

Rapporten redovisar Skatteverkets arbete de senaste tre åren mot den organiserade brottsligheten och svartarbete. Insatsen har gett drygt 3,4 miljarder kronor i skatteintäkter till staten.

Dessutom blir det allt vanligare att utredarna från Skatteverket upptäcker direkta och indirekta kopplingar till kriminella gäng som exempelvis Hells Angels, enligt Pia Bergman.

– En del grupper har personer som man hyr ut svart och tjänar pengar på, en del har indrivningsverksamhet, en del lovar beskydd, en del fabricerar fakturor som man kan ta in i bokföring för att dölja att man har svart arbetskraft och se till att pengar transporteras runt på olika sätt. Det finns många olika nischer, säger Pia Bergman.

Uppläggen som ska dölja svart arbetskraft och organiserad brottslighet blir, enligt Skatteverket, allt mer komplexa, där pengarna från den ekonomiska brottsligheten går igenom fler led än tidigare.

Ett sätt att tvätta svarta pengar är genom exempelvis växlingskontor. De kan ha nära anknytning till de kriminella gäng som Skatteverket utreder.

Pia Bergman nämner lönsamheten som skäl till varför de kriminella gängen nu satsar på dessa brott.

– Den ekonomiska brottsligheten är lönsam och mindre riskfylld i förhållande till bankrån, narkotikahandel och liknande, säger Pia Bergman.