Fängelse i två år för misshandel

En man i 50-års åldern döms till 2 års fängelse för att ha misshandlat en kvinna.

En natt i februari slog han kvinnan ett stort antal gånger, hotade henne med kniv, tog strypgrepp och höll för mun och näsa så att hon fick andnöd. Han hindrade henne också att lämna lägenheten, och det var först framåt morgonen när han somnade som hon lyckades ta sig ut och söka hjälp hon en granne som ringde polisen.

Paret har haft en relation ett par år, och enligt kvinnan låg hon och sov när mannen slet av henne täcket och tog strypgrepp på henne. Mannen var svartsjuk och anklagade henne för att vara otrogen.

Mannens egen förklaring är att det var kvinna som gick bärsärkagång och då var han tvungen att bruka våld för att hindra henne från att gå ut naken i vinterkylan.

Men tingsrätten tror mest på kvinnan, eftersom hennes berättelse är logisk och detaljerad. Dessutom är mannen överlägsen henne i styrka och kunde ha hindrat henne från att gå ut utan våld.

Förutom två års fängelse för misshandel och olaga frihetsberövande ska mannen betala knappt 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan, främst kränkningen han utsatt henne för.