AVTALSRÖRELSEN

Strejkhotet inom handeln växer

Parterna i avtalsförhandlingarna inom handeln står så långt ifrån varandra att arbetsgivarna i Svensk handel har begärt att medlare kallas in.

Svensk handel erbjuder 2,6 procent i löneökningar per år. LO-förbundet Handels kräver mer – bland annat en jämställdhetspott på 100 kronor per månad till de anställda i detaljhandeln.

Arbetsgivarorganisationen Svensk handel har på måndagen meddelat att man avbryter förhandlingarna.

– För oss kommer detta som en total överraskning, säger Lars-Anders Häggström, förbundsordförande för Handels, vid en pressträff på eftermiddagen.

Beskedet kommer efter totalt elva förhandlingsdagar.

– Vi står för långt ifrån varandra, säger Svensk handels vd Dag Klackenberg till TT.

Han vill nu ha hjälp av medlarna för att inte förlora tid. Påsken och ett troligt strejkvarsel från facket rycker närmare. Men än så länge har inte Handels sagt sig vara villigt att gå till medlarna. På det här stadiet måste båda parter vara med på medlingsvagnen.

Men eftersom Medlingsinstitutet inte sagt sig vara villigt att medverka till högre löneökningar än de 2,6 procent som industrin tidigare enats om är det knappast troligt att handelsfacket är särskilt intresserat av medling.

Kollektivavtalen för handeln löper ut nästa vecka, den 31 mars. Förhandlingarna rör cirka 200 000 butiksanställda inom detaljhandeln samt cirka 25 000 medarbetare på lager och grossistföretag inom partihandeln.

TT, Ekot