Synvilla gör livet ljusare på jorden

Trött på vinter, snö och slask? Nu är våren här! Åtminstone rent astronomiskt. Men vårdagjämning till trots så är natt och dag inte lika långa i dag. Det inträffade redan i går – på grund av en synvilla.

Vårdagjämningen kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan vinter och sommar. Det berättar Gösta Gahm, professor emeritus i astronomi vid Stockholms universitet.

– Det har att göra med att jordaxeln lutar i förhållande till solen. På vintern ligger Nordpolen djupt begravd i nattsidan bort från solen och på sommaren ligger den på dagsidan. I dag, då jordaxeln står vinkelrätt i förhållande till solen, är det ett slags mellanting.

Enligt den allmänna föreställningen så är vårdagjämningen den dag då natt och dag är lika långa överallt på jorden. Det stämmer om man utgår från jordaxelns lutning, men på grund av en synvilla inträffade det – egentligen – redan i går.

– När vi ser solen precis gå ner i horisonten så har den egentligen redan gått ner. Det vi ser är en synvilla orsakad av att atmosfären fungerar som en lins och lyfter upp solen. Samma sak gäller på morgonen. Det innebär att dagen blir något längre än vad den egentligen är på grund av atmosfären. Det är samma fenomen som gör att man kan se midnattssol cirka nio mil söder om polcirkeln, säger Gahm.

TT