Oro för nya attentat i Frankrike

2:03 min

Skottdramat vid den judiska skolan i Frankrike i går har mötts av fördömande på flera håll i världen. I Frankrike har regionen Midi Pyrénée och Toulouse satts i högsta terrorberedskap. Oron och rädslan var fortfarande stor i gårkväll för nya angrepp.

Vi är rädda och mycket uppmärksamma, sade några och en talade om panik, när franska TV-kanaler fångade stämningen i gårkväll i Toulouse efter en dag av sorg, bestörtning och mycket starka känslor.

Skolbarnen har nu fått instruktioner om att hålla sig inom skolbyggnaderna på rasterna och inte uppehålla sig vid portarna. Både judiska och muslimska skolor och inrättningar bevakas av specialtränade CRS-poliser.

Gårdagens brutala attentat utfördes av en ensam man, som kom till skolan på motorcykel. Han sköt vilt i ungefär 40 sekunder, berättade ett vittne i gårkväll.

Det finns vissa spår efter honom och det räckte för att president Nicolas Sarkozy i gårkväll kunde slå fast att det är samma person och samma vapen, som tidigare skjutit mot de fyra fallskärmsjägarna och som dödade de judiska barnen och läraren.

I gårkväll samlades judar i synagogerna och presidentkandidater och politiker deltog för att visa sin medkänsla och solidaritet.

Presidentkandidaterna har tagit paus i sina kampanjer, sannolikt till i morgon. Spekulationer om vilka motiv mannen har för sitt välplanerade kallblodiga dödande är förstås däremot igång. Militärerna hade nyligen återvänt från fransk tjänst i Afghanistan, så är han en islamist?

Åtminstone två av de dödade soldaterna var muslimer, och barnen och läraren var judar, vilket i gårkväll fick president Sarkozy att dra slutsatsen att det är uppenbarligen är antisemitiska attentat.

En högerextremist? undrar andra. Vissa varnar för förhastade slutsatser, innan mördaren på motorcykel har gripits.