Arjeplog

Rättegång mot järvjägare idag

1:07 min

Våren 2010 dödades en järv i Arjeplogsfjällen efter att den körts över med skoter fem gånger.

Sedan dumpades järven i en tjärn, men den hittades av privatpersoner i slutet av sommaren. Två män från Arjeplog är misstänkta för brottet och i dag står de inför rätta misstänkta för grovt jaktbrott.

I polisens förundersökning kan man se bilder som tydligt visar på skoterspår som fram fram kors och tvärs över en fjällsida. Bredvid skoterspåren ser man också järvspår, och på en bild ser man en grop med blod som korsas med skoterspår.

Bilddokumentationen är tillsammans med den analys som gjorts av järven en viktig del i polisens utredning. Det var lLänsstyrelsens naturbevakare som fick ett tips om jakten på järven, efterkontakt med polisen åkte de upp till platsen. Där hittades spår från skoter och järv, de kunde också med hjälp av skoterspåren leta sig till den plats där de nu misstänkta övernattade.

Polisutredningen visar sedan på att de blodrester som hittats på en av skotrarna överensstämmde med det blod som fanns på den plats som järven dödades och med den järv som hittades dumpad i tjärnen.

Statens veterinärmedicinska anstalt säger i sin analys av järven att skadorna stämmer väl överens med att den körts över med skoter.

De båda misstänkta männen förnekar brott.