Malmö

Boende tror att Turning Torso blir utländskt

2:04 min

I helgen blev det klart att HSB Malmö ska sälja sitt flaggskepp Turning Torso. En av anledningarna ska vara att man behöver pengar till att bygga 1 000 nya lägenheter i Malmö de närmsta åren. För de som bor i Turning Torso kan det betyda en helt ny ägare innan årets slut.

– HSB säger att det inte blir några större förändringar men det vet man ju ingenting om. Det kan ju bli vad som helst. Men det återstår att se, säger Stig Espe Olson.

Han bor på 42:a våningen i Turning Torso, tillsammans med sin sambo Berit och hunden Alfons. Här har de bott i mer än sex år, sedan den allra första inflyttningsdagen för huset.

Hela den tiden har HSB Malmö ägt huset, men snart kan det vara slut med det. Hur mycket HSB vill ha för huset är hemligt, men siffran två miljarder har nämnts.

Stig Espe Olson är inte särskilt orolig för försäljningen, men han tror knappast att Turning Torso kommer att fortsätta vara svenskt.

– Det är väl ingen i Sverige som har råd att köpa detta, det tror jag inte. Så det blir väl något utländskt företag antar jag. Någon som vill investera pengar och kanske får de det till rea-pris, inte vet jag, säger Stig Espe Olson.

Christina Wessling, regionchef på Hyresgästföreningen i södra Skåne har svårt att förstå varför HSB Malmö vill sälja Torson.

– Jag blev mycket förvånad, jag har uppfattat Torson som HSB:s flaggskepp och då ska det mycket till för att man ska välja att sälja fastigheten.

Att man, som HSB själva säger, behöver frigöra pengar till att bygga nya lägenheter är Christina Wessling skeptisk till. Det borde HSB Malmö fixa ändå, tycker hon. Nu är hon orolig för att den nya ägaren kommer att finnas alldeles för långt bort från de som bor i huset.

– Om du får en köpare på andra sidan jordklotet så kan det ju bli väldigt besvärligt för hyresgästerna att komma i kontakt med sin fastighetsägare om det uppstår problem i boendet.

– Det fanns ju tidigare en köpare som befann sig i Dubai. Och en fastighetsägare som sitter i Dubai kan ju bli ganska besvärlig för hyresgästerna att nå, säger Christina Wessling.