Uppsala universitet

Krångligt att få hjälp för studenter med dyslexi

2:04 min

Det kan vara svårt att få den hjälp man behöver som dyslektiker på Uppsala universitet. Stöd och hjälp finns att få men den kan vara krånglig att hitta den och man kan behöva tjata. Det säger medlemmar studentföreningen Dyslektikerna. Och Elisabeth Marx som är kanslichef på dyslexiföreningen är inte alls förvånad över hur studenterna upplever sin situation.

– Man behöver fråga folk om vilka hjälpmedel som finns, hur man får tag i dem, man behöver bråka. Utöver att man måste lägga mer tid på studierna behöver man alltså mer tid för att hantera sina studier som en vanlig student inte behöver, säger Malin Dahlström som är med i studentföreningen Dyslektikerna.

– Det finns information att få men det är ofta mycket textmassa att ta sig igenom och det är ju lite vårt problem om man säger så, tillägger Sara Lenngren.

Och Lisa Lundqvist tycker att det skulle behövas mera hjälp.

– Ja, det tycker jag. Och att det ska vara lättare att hitta den och att man inte ska behöva be om allt själv. Man borde kunna föranmäla att man är dyslektiker så att man får hjälp på en gång när man kommer hit - för studierna börjar på en gång.

Föreningen Dyslektikerna, som de är med i, startades för ungefär ett år sen av studenten Jenny Ohlsson som märkte att det den hjälp som fanns att få ofta var krånglig att hitta. Hon märkte också att det fanns ett behov av att få prata med andra och dela med sig av tips och råd - något de nu gör på sina möten.

Ett problem som föreningen ska ta tag i, säger Jenny Ohlsson, är att få institutionerna att lägga ut litteraturlistorna för kurserna i god tid innan de börjar - så att dyslektiker hinner få böckerna inlästa, innan det är för sent.

– Nu kan de komma dan innan och att få inläst material tar det 6-8 veckor och då är kursen redan slut när man får sin bok.

I universitets riktlinjer om gäller för samtliga institutioner står "en förteckning av den huvudsakliga litteraturen ska finnas senast fem veckor före kursstart". Men det fungerar alltså sisådär tycker medlemmarna i Dyslektikerna.

Bengt Gustafsson som är kanslichef för humaniora och samhällsvetenskap säger att han inte hört talas om problemet

– Som jag ser det utgår vi från att institutionerna följer de riktlinjer som finns. Och får vi höra att det blir problem kontaktar vi den berörda institutionen. Men då det gäller att vi får reda på att det finns problem.

Det kan vara svårt att få den hjälp man behöver som dyslektiker på Uppsala universitet.

Och Elisabeth Marx som är kanslichef på dyslexiföreningen är inte alls förvånad över hur studenterna upplever sin situation.

– Jag vet ju hur det är. Det här är en av västvärlden vanligaste funktionshinder och i och med det så har man rätt att få hjälp och stöd för att klara sina studier. Och har man då på ett universitet tagit emot en student med dyslexi så har man ansvar att ta hand om studenten på bästa sätt