Frankrike skakat dagen efter dödskjutningarna

I Frankrike har alla skolor i dag hållit en tyst minut för att hedra barnen och läraren, som dödades i skottlossningen vid den judiska skolan i Toulouse. Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén har pratat med parisbor.

Toulouse med omnejd är försatt i högsta terrorberedskap och jakten på gärningsmannen fortsätter.

Det välplanerade attentatet skakar många runt om i hela Frankrike och skådespelaren Florian Bernard i Paris säger att det angår alla fransmän.

Florian Bernard snubblar över orden för att säga att skottdådet är förfärligt, utfört av ett monster, som förmodligen är antisemit och rasist.

– Detta angår oss alla, menar han. Presidentkandidaterna spelar förstås sina kort för att nå sitt mål, men detta är något bortom och utöver den kampen, tillägger skådespelaren.

Gårdagens dramatiska attentat har skakat om många. I väntan på bussen på Rue de la Convention talar mor och dotter om att det behövs fler poliser.

Mitt i presidentvalskampanjen, betyder det något, frågar jag, men får inget mer till svar än att Frankrike behöver fler poliser och leende, innan buss 62 dyker upp.

En ung man i rutig yllekeps och beige läderkavaj bryter in och ropar att gärningsmannen var i alla fall ingen arab.

– Nej, det var säkert en nationalist, en högerextrem person, tror korsikanen Ricardo. Ett galning, säger han, men menar att politikerna drar växlar på händelsen.

– Detta var barn, men det talas mest om att det var judar. Det hade aldrig blivit någon stor uppståndelse om det varit tre romska barn, säger han, och talar om väljargruppernas storlek.

Inrikesminister Guéant uppgav i förmiddags att mördaren hade en kamera fäst vid halsen och sannolikt filmat sitt dödande av barnen och läraren.

Det vittnar om en kallhamrad, beslutsam mördare, sa han. Vapnet är detsamma som vid attackerna mot fallskärmssoldaterna tidigare och av en sort med brutal effekt.