Svensk politiker flydde i Turkiet

I sydöstra Turkiet har nyårsfirande kurder mötts av tårgas och vattenkanoner, då säkerhetsstyrkor drabbat samman med tusentals kurder i dag. Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiets oppositionsledare i Stockholm stad, blev attackerad med pepparspray och flydde under ett polisingripande mot en demonstration i den kurdiska delen av Turkiet.

– Jag blev chockad, förvirrad och kunde inte se - vi bara sprang därifrån, säger Livh.

Hon och andra svenskar är i området för att demonstrera för kvinnliga fångars rättigheter. Samtidigt är läget mycket spänt mellan turkiska myndigheter och kurderna, till viss del för att begränsningar införts för firandet av det kurdiska nyåret.

Bilder visar hur polis använder tårgas för att skingra demonstranter, som också ska ha kastat stenar mot polisen.

Det var när demonstrationståget, i staden Nusaybin, precis samlats på tisdagen som polisen ingrep, säger Livh.

– Luften blev full av pepparspray och det hördes skott från polisen. Det var väldigt obehagligt och brutalt. Vi sprang iväg och blev upplockade av en kurdisk man som körde oss därifrån, annars vet jag inte vad som hade hänt.

Efter ett tag kunde Livh och övriga i sällskapet ta sig till staden Mardin. Hon säger att hon hört att personer blev fysiskt skadade vid ingripandet men har inga detaljer.

Vid en liknande demonstration i staden Batman skadades minst 15 personer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Livh ska på onsdagen fortsätta till staden Diyarbakir, där en demonstration för kvinnliga fångar ska hållas utanför ett fängelse.

Det kurdiska och persiska nyåret infaller i morgon och turkiska myndigheter har förbjudit firande på andra dagar än just den 21 mars. I flera dagar har det varit sammandrabbningar då polisen försökt förhindra människor att samlas.

TT/Ekot