Aktieägare kräver granskning av Lundin i Sudan

1:37 min

Efter uppmärksamheten kring att Lundin oil, nuvarande Lundin petroleum, utreds för människorättsbrott, kräver i dag flera stora aktieägare en oberoende granskning av bolagets affärer i dåvarande södra Sudan.

– Vad vi skulle vilja se nu är att man tar tag i den här frågan och går till botten med de grova anklagelser som kommit under flera år, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam och initiativtagare till kravet.

Enligt Folksam ställer även andra stora andra institutionella ägare upp på kravet.

Just genom sin svenskkoppling har Lundins gruv- och oljebolag haft relativt lätt att få pengar i Sverige till sina projekt från stora fondbolag och pensionsförvaltare. Men har på senaste tiden fått hård kritik för sina affärer i diktaturstater.

Det handlar framförallt om att ett Lundin-ägt bolag kan ha varit inblandat i människorättsbrott när man utvann olja i Sudan.

Efter en granskning i Aftonbladet har den tidigare så svåråtkomliga Lundinsfären nu gått till motattack.

Först i en stor debattartikel i DN Debatt - sedan bjöds  in de stora aktieägarna in till ett stort möte på Grand Hotel i Stockholm. som de statliga pensionsfonderna, Swedbank, Nordea  .

Men kritiken mot Lundinbolagen har funnits i många år utan att de stora aktieägarna reagerat. Catarina Lundberg Markow berättar varför de agerar nu.

– När det gäller verksamheten ser vi till hur det ser ut just nu, och vi har inte grävt så mycket i vad som hänt historiskt. Det är svårt för oss som sitter på åskådarbänken. Många av de här sakerna som varit uppe till diskussion har tio-femton år på nacken, säger hon.