Tolgfors KU-anmäls för andra gången på kort tid

1:58 min

Socialdemokraterna anmäler i dag regeringen och försvarsminister Sten Tolgfors till konstitutionsutskottet. Det är andra gången på två veckor som Tolgfors anmäls till KU. Den här gången är det regeringens besparingsprogram inom försvaret som ifrågasätts.

Peter Hultqvist, som är ordförande i riksdagens försvarsutskott, står bakom anmälan.

– Vi anmäler Sten Tolgfors till konstitutionsutskottet för granskning av den rapport som Riksrevisionen presenterade i slutet av februari gällande försvarets materielförsörjning under 2008. Vi tycker att rapporten innehåller mycket stark kritik om hur regeringen har hanterat olika frågor och den är så allvarlig, den här kritiken, att den bör granskas av KU, säger Peter Hultqvist.

Efter Ekots avslöjanden om planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien anmälde Miljöpartiet försvarsministern till konstitutionsutskottet.

Den gången var Socialdemokraterna tysta. Men bara två veckor senare anmäler partiet i dag Sten Tolgfors i ett helt annat ärende.

Socialdemokraterna hämtar sina argument från Riksrevisionens utvärdering av regeringens besparingsprogram inom Försvaret som sattes igång 2008. Regeringen får där svidande kritik för sina snabba besparingar på nästan tre miljarder kronor inom försvarets materielförsörjning.

Bland annat anses man ha gått över huvudet på Försvarsmakten, vilket fått negativa konsekvenser, enligt rapporten.

Riksrevisor Jan Landahl kommenterade granskningen i Ekot i förra veckan.

– Man hade kunnat arbeta tillsammans med försvarsmakten på ett helt annat sätt för att åstadkomma mer hållbara besparingar.

Socialdemokraternas Peter Hultqvist menar att Riksrevisionens rapport pekar på att regeringen kan ha gjort sig skyldig till en rad konstitutionella övertramp.

– Läser man rapporten så är det grövsta den massiva kritiken med så oerhört många punkter där RRV tycker att regeringen har brustit. Det är det mest allvarliga, helheten i hanteringen. Det ger ett underlag i sig för en KU-anmälan, säger Hultqvist.