Spricka i Centern om datalagring – minst två nej

1:53 min

Sent i eftermiddag ska riksdagen rösta om att Sverige ska införa EU:s regler om datalagring av mobilsamtal och epost. Centerns riksdagsgrupp är splittrad i frågan och minst två centerpartister kommer att rösta nej i dag. Abir Al-Sahlani är en av dem.

– Jag kommer att rösta på Centerpartiets linje, vilket är emot datalagringsdirektivet.

Det betyder alltså att du ska rösta nej i riksdagen?

– Det stämmer.

Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson uttrycker centerns linje på ett annat sätt.

– Centerpartiet har ju sagt nej till datalagringsdirektivet. Men efter att ha förhalat den här frågan nu ett antal år, och förhandlat fram en lag, så kommer vi att rösta ja till det lagförslag som finns.

Vad betyder det att ni inte kommer att vara eniga?

– Det här är ett väldigt svårt beslut för Centerpartiet, eftersom vi är benhårda motståndare till datalagringsdirektivet. Och det syntes tydligt i den diskussion vi hade, där vi inte var eniga.

Under en och en halv timma diskuterade Centerns riksdagsgrupp i går kväll lagstiftningen om datalagring. Redan i förrgår sa riksdagsman Fredrik Federley i programmet Studio Ett han tänker rösta nej.

Vid riksdagsgruppens möte i går uttalade sig också Rickard Nordin enligt uppgift till Ekot för ett nej.

Oavsett hur centerpartisterna röstar i dag så kommer riksdagen att säga ja till att lagring av vem som ringt eller epostat till vem och vid vilken tidpunkt.

Lagringstiden ska vara sex månader och uppgifterna får bara användas i samband med brottsutredning.

Lagen ska börja gälla redan den första maj.

Att Sverige dröjt med lagstiftningen kan kosta staten omkring sextio miljoner kronor. Så mycket vill EU-kommissionen att EU-domstolen ska döma ut i böter för Sverige.

Att fortsätta att stoppa lagen skulle kunna leda till ännu högre bötesbelopp.  Men miljonböterna ändrar inte Abir Al-Sahlanis vilja att rösta nej i dag.

– Jag tycker att integriteten är så pass viktig.