Razzia mot misstänkt för skolattentat i Toulouse

I Frankrike fortsätter belägringen av den lägenhet där den misstänkte gärningsmannen bakom dödsskjutningarna i Toulouse befinner sig. Fransk polis ska också ha hittat sprängämnen i en bil som tillhör mannens bror, enligt AFP.

President Sarkozy lämnade vid halv fyratiden området kring den belägrade gärningsmannen, utan att ge några kommentarer till massmedierna, rapporterar AFP och Reuters.

Den misstänkte gärningsmannen har tidigare sagt till medlare att han är beredd att ge upp och överlämna sig själv i eftermiddag.

– Han säger att han kommer att överlämna sig, om det är sant vet jag inte, säger inrikesminister Guéant.

Strax innan klockan elva kom uppgifter om att gärningsmannen har slutat kommunicera med polisen. Vid halv tvåtiden på eftermiddagen uppgav AFP att den misstänkta gärningsmannen har återupptagit samtalen med polisen.

Uppgifterna om att mannen inte längre kommunicerade med polisen kom från den franska inrikesministern. 

Under förmiddagen meddelade polisen att tre av den misstänkte mannens familjemedlemmar har gripits, de tre ska vara mannens mamma, bror och broderns flickvän.

Boende i huset där den omringade befinner har vädjat till polisen via massmedier om att få hjälp ut ur femvåningshuset.

– Ni måste be dem att ta ut oss! sade en gråtande kvinna på telefon till radiokanalen France Info.

– Vi hör skottljud och ljudet från mannen som förhandlar med honom, sade kvinnan, bosatt i en lägenhet på våningen ovanför den misstänkte.

Under förmiddagen höll president Sarkozy tal och betonade att terrorismen inte ska få dela landet.

– Vi måste stå enade. Vi får inte ge efter för varken diskriminering eller hämnd, sade president Nicolas Sarkozy i en kort kommentar i presidentpalatset i Paris.

– Jag har samlat de judiska och muslimska samfunden för att visa att terrorismen inte kommer att kunna bryta vår nations känsla av samhörighet.

Sarkozy tackade också polisen för deras snabba insats och lovade att allt "finns på plats" för att gripa gärningsmannen och ställa honom till svars för sina brott.

– När vi ställs inför något sådant här kan Frankrike bara vara stort om vi står enat. Det är vi skyldiga offren och vårt land.

Den 24-årige mannen uppgavs tidigare ha kastat en pistol genom ett fönster i utbyte mot kommunikationsutrustning för att meddela sig med medlarna.

Mannen är dock fortfarande beväpnad med ett automatvapen av märket Uzi, ett av märket Kalasjnikov samt ytterligare vapen, säger inrikesministern.

Inrikesministern meddelade också att polisens mål är att den misstänkte gärningsmannen ska gripas levande så att han kan ställas inför rätta.

Dramat sker mitt i presidentvalskampanjen inför valet den 22 april. Ytterhögerkandidaten Marine Le Pen sa i morse att Frankrike undervärderat islamisthotet och rekryteringen av våldsverkare.

Rektorn för Paris moské Boubaker manar fransmännen att inte bland ihop de 99,9 procent fredliga muslimerna här med terrorister.

Strax efter klockan nio rapporterade AFP att en explosion har hörts vid huset där den misstänkte gärningsmannen håller till. Senare kom uppgifter om att explosionen kom från en bil som polisen tyckte stod i vägen. För att snabbt och säkert få bort fordonet sprängdes det helt enkelt i bitar, förklarar en poliskälla för AFP

Razzian inleddes strax efter klockan tre, men redan före midnatt hade polisen spårat den 24-årige mannen. Han ska ha varit känd sedan tidigare för polisen för att ha varit i Pakistan och Afghanistan.

Den misstänkte mördaren har förskansat sig i ett hus i ett stillsamt bostadsområde i Toulouse. Han öppnade eld mot polisen. Två poliser har skadats.

I flera omgångar har förhandlingar ägt rum utan att mannen givit upp.

Mannen säger sig tillhöra en grupp kopplad till al-Qaida och att han genomfört dödsskjutningarna mot de judiska barnen som en hämnd för de palestinska barnens lidande.

Dödandet av franska soldater ska ha skett som ett motstånd mot den franska militärens närvaron i Afghanistan.

24-åringen är alltså ännu inte gripen. Hans mor kopplades in under natten för att hjälpa polisen i förhandlingarna, men hon vägrade med orden att hon inte har någon påverkan på sin son och hans agerande.

Den misstänkte mördarens bror har gripits, misstänkt för att vara inblandad i attentaten.

24-åringen har talat med polisen genom grindarna och upprepar beslutsamt sina motiv för de brutala morden av de tre judiska barnen, läraren och fallskärmssoldaterna. Det handlar om sammanlagt sju döda och två skadade.

Två poliser har skadats lätt i nattens räd, en ska ha fått ett skott i knät. Området är avspärrat och polisoperationen pågår fortfarande.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se