Nyligen sänd

Underbarn av Roy Jacobsen

Du kan lyssna på Underbarn till och med den 26 maj 2012.
Lyssna på radioföljetongen Underbarn genom att klicka på "Läs mer."

Det är Berlinmurens, president Kennedys och Juri Gagarins tid men definitivt inte skilsmässornas. Finn bor ensam med sin mamma i höghusen på Årvoll i Oslo. I en byrålåda finns ett svartvit fotografi av hans pappa kranföraren, som sårade morsan, gifte om sig och fick en liten dotter med nya frun, innan han gick och dog i en arbetsplatsolycka.

Dottern heter Linda och det visar sig att hon har en mamma som inte kan ta hand om henne. Linda kommer till Finn och morsan med bussen. Med sig har hon en blå liten väska och ett inre bagage som skrämmer morsan och som ska förändra tillvaron för alltid.

Roy Jacobsen är en av Norges främsta författare med romaner som Segerherrarna 1993 och Frost 2004, vilka båda nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris. Han har fått det svenska Ivar Lo-priset, och romanen Huggarna nominerades till det internationella IMPAC-priset 2009.

Skådespelaren Jonas Kruse är född 1972 och utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han har uppmärksammats för sina kritikerrosade monologföreställningar, "Det Osynliga" och "Det Omätbara" som han turnerat med i Sverige, Norge, Danmark och Finland. 2010 spelade han huvudrollen i den prisbelönta uppsättningen "Enron" på Örebro Länsteater, och sommaren 2011 spelade han huvudrollen i Stockholms Parkteaters uppsättning "Bröllopet" som sågs av över 30.000 personer. På TV har Jonas medverkat i produktioner som "Lasermannen", "Mäklarna" och "Våra vänners liv". Jonas är också en av grundarna till den kulturpolitiska tankesmedjan Det Osynliga.