Riksdagen röstade ja till datalagring

1:44 min

Om en dryg månad blir det obligatoriskt för internet- och teleleverantörer att spara e-post och samtalsuppgifter. De ska kunna användas av polisen vid brottsutredningar. Se hela debatten i spelaren ovan.

– Om vi bygger upp så här stora system, och har tillgång till otroligt stor mängd personlig information om alla Sveriges medborgare, tänk om det missbrukas? Antingen att det läcker ut, men tänk om vi får ett parti som kommer till makten som vill något helt annat, sa Maria Ferm.

Förslaget, som utgår från ett EU-direktiv, gäller vem som ringt eller e-postat till vem och vid vilken tidpunkt. Lagringstiden ska vara sex månader och uppgifterna får bara användas i samband med brottsutredning.

Det blev också så att tre centerpartister röstade nej, nämligen Abir Al-Sahlani, Fredrik Federley och Rickard Nordin. Ytterligare en centerpartist avveck. Emil Källström som avstod och lade ner sin röst.

Ingen av de avvikande centerpartisterna deltog i den drygt två timmar långa riksdagsdebatten på förmiddagen.

Socialdemokraten Elin Lundgren försvarade regeringens förslag och menade att det blir lättare för polisen att lösa fler brott om den vet vilka som varit i kontakt med varandra och var.

– När brotten händer på gatan har vi poliser på gatan. När brott händer eller planeras på nätet, ja då måste vi också ha redskap för att kunna bemöta det, sa Elin Lundgren.

Vänsterpartisten Jens Holm höll inte med.

– Förlängningen av Elin Lundgrens och Socialdemokraternas resonemang borde kanske vara att vi har ett chip i nacken eller någonting, där staten kan se varje litet steg vi tar. Då blir det hur lätt som helst att jaga brottslingar, sa Jens Holm.

Regeringens förslag försvarades av borgerliga riksdagsledamöter. Folkpartisten Johan Pehrson lyfte fram att förslaget skulle kunnat vara mycket mer omfattande och exempelvis inneburit att alla uppgifter ska sparas i två år.

– Vi har en begränsad omfattning av vad som sparas. Vi har den kortaste tiden jämfört med Finland, Frankrike eller Holland. Vi sparar kortast möjligt. Vi har satt ner spett i backen för att visa att det här ska vara en begränsad verksamhet som man ska ha mycket respekt för, sa Johan Pehrson.