LO: "Medlingsinstitutet tvingar oss till strejk"

1:14 min

Medlingsinstitutet har förstört årets avtalsförhandlingar när generaldirektören gått ut och förklarat att man inte kommer att medla för löner högre än industrin fått. Det menar LO, som nu går till hårt angrepp mot statliga Medlingsinsitutet och anser att generaldirektören tvingar till strejk.

– Det som sker nu är att man tvingar både Handels och resten av LO-förbunden ut i en konflikt som vi kanske inte vill ha. Men det är enda sättet att få arbetsgivaren tillbaka till förhandlingsbordet, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

I måndags strandade förhandlingarna som rör 200 000 anställda i handeln. Arbetsgivarna Svensk Handel vägrar ge mer än de 2,6 procent i löneökningar som den lönenormerande industrin tecknat avtal om.

Men facket vill ha mer, eftersom man anser att lönerna i den kvinnodominerade handeln släpar efter.

Statliga Medlingsinstitutet har bland annat till uppgift att hjälpa fack och arbetsgivare när parterna inte kan komma överens på egen hand. Generaldirektör Claes Stråth har tidigare sagt att hans medlare inte kommer att medverka till avtal som ligger högre än industrins 2,6 procent.

Med andra ord är det ingen idé för Handelsanställda att sätta sig vid förhandlingsbordet med Medlingsinsitutet, eftersom förhandlingarna ändå inte kommer att ge något mer än det arbetsgivaren erbjudit, säger Per Bardh. Han tycker att Medlingsinstitutet har förstört årets avtalsrörelse genom sitt uttalande.

– Med det agerandet riskerar man att få arbetsgivare som sätter sig med armarna i kors och inte är beredda att sitta sig vid förhandlingsbordet och försöka hitta konstruktiva lösningar, säger han.

Historiskt har Medlingsinstitutet i princip aldrig kommit med ett eget bud som ligger över nivån som den konkurrensutsatta industrin enats om.

– De har hållit sig väldigt noga och inte gått över normen när de lagt egna förslag i alla fall, säger Christer Törnqvist, strejkforskare vid Göteborgs universitet.

Men Per Bardh menar ändå att Medlingsinstitutets roll i första hand är att hålla löneökningarna omkring normen, inte att uttala sig om den exakta nivån.

– Att uttrycka vad Medlingsinstitutet kommer att göra i en exakt procentsiffra med en decimal, det har inte varit den tidigare ordningen. Jag tycker det är allvarligt när man mitt i en förhandling går ut och uttrycker sig på det viset. Man ska gå in i en medling för att se om parterna kan hitta en lösning. Sen ska man beakta just den normering som kanske har sett på industrins område, säger Per Bardh.

Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth säger att läget är för känsligt för att låta sig intervjuas, men håller fast vid det han tidigare sagt.