Osäkert om den misstänkte lever

Vid åttatiden på morgonen rapporterade Ekots utsända reporter Anja Sahlberg direkt från Toulouse att den misstänkte seriemördaren fortfarande befinner sig förskansad inne i huset. Under natten och morgonen har flera explosioner hörts vid huset.

Samtidigt kommer uppgifter om att den misstänkte kan ha tagit sitt liv, skriver TT.

Polisen bekräftade först att en stormning inletts strax innan midnatt, men senare förnekades det av myndigheterna.

– Det har varit flera explosioner nu under morgonen och det ska vara ett sätt för polisen att pressa och skrämma den misstänkte gärningsmannen att ge upp. Det finns också uppgifter om att rutor ska ha krossats i samband med explosionerna, berättar Ekots utsända Anja Sahlberg.

Hon berättar också att polisens strategi nu verkar vara att vänta ut den misstänkte. Vatten, värme och gas har stängts av i den barrikaderade byggnaden.

På morgonen kom även uppgifter om att det kan vara så att den misstänkte har begått självmord. Det antydde inrikesminister Claude Guéant i en direktsänd intervju med mediebolaget RTL, uppger TT.

– Vi har inte haft någon kontakt sedan i går kväll, sade Guéant, och tillägger:

– Han har förklarat att han vill dö med vapen i hand.

Vid nio-tiden på kvällen släcktes gatubelysningen ned i området där den misstänkte seriemördaren förskansat sig. Insatsstyrkan befann sig utanför huset.

Tre höga smällar hördes innan midnatt och nattmörkret lystes upp utanför lägenheten där mannen gömt sig. Både polis och Toulouse vice borgmästare bekräftade först att stormningen inletts.

Något senare förnekades detta av inrikesdepartementet som meddelar att den misstänkte backat från ett tidigare löfte om att ge sig och att man därmed försökte sätta lite press på honom med detonationerna. Enligt nyhetsbyrån AP var det fönsterluckorna till mannens lägenhet som sprängts.

Enligt CNN:s reporter på plats i Toulouse lämnade en kolonn av polisfordon kvarteren där belägringen av seriemördarens lägenhet pågått sedan i går natt. I en av bilarna satt en person med täckt ansikte, vilket väckte spekulationer om att den misstänkte hade gripits.

Den misstänkte gärningsmannen ska enligt Frankrikes inrikesminister ha sagt att han hade fått order från al-Qaida, men att han vägrat genomföra ett självmordsuppdrag, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Han förklarade hur han fått instruktioner från al-Qaida medan han befann sig i Pakistan och hur han föreslagits att genomföra ett självmordsuppdrag men nekat till det. Däremot accepterade han att genomföra att generellt uppdrag, att genomföra en attack mot Frankrike, sade inrikesminister Claude Gueant till fransk tv på onsdagskvällen.

Fransk polis är övertygad om att man har hittat den man som kallblodigt mördat sju personer i södra Frankrike.

Under föregående natt försökte polis ta sig in i mannens lägenhet i ett bostadsområde i Toulouse. Men de möttes av skott och fick dra sig tillbaka. Under hela onsdagen förhandlade de med mannen för att försöka få honom att ge upp, utan resultat.

Alla grannar i huset evakuerades och hela kvarteret spärrades av. På gatorna intill väntade brandbilar och hjälmförsedda poliser i grupp, redo att gripa in. I varje gathörn stod poliser för att hindra journalister och nyfikna att komma allt för nära.

– Det är obegripligt det han har gjort. Fruktansvärt. Men jag kan inte hjälpa att det på något vis gör mig ont att tänka på honom, säger Michael, en boende i området som inte vill säga sitt efternamn.

Flera spår ska ha lett till mannen, som tros ha mördat tre judiska skolbarn och deras lärare, samt tre fransk-arabiska militärer.

Bland annat kopplas ett mejl som skickades till den soldat som mördades den 11 mars till en dator som tillhör den misstänktes bror och en verkstad ska ha tipsat som att mannen velat få sin skoter ommålad.

TT/Ekot