Prins Charles och Camilla på Sverigebesök

Den brittiska drottningen Elisabeth II firar 60 år på tronen i år. Festligheterna rullar på för fullt i Storbritannien och kulminerar framåt sommaren. Inom ramen för jubileumsfirandet får Sverige besök av kronprins Charles med hustru Camilla. De inledde sin skandinaviska rundresa i Oslo och i dag kommer paret till Sverige.

Britterna må ha den kanske äldsta och därmed längsta kungalängden i världen. Åtminstone tillbaka till 800-talet kan man leta sig om man vill nörda ner sig i historien och namn som Ethelred och Alfred den store.

Men själva kungariket Storbritannien etablerades först 1706 genom en sammanslagning mellan de båda rikena England och Skottland, och Wales som då tillhörde England.

Normandiska kungar och kungar av huset Plantagenet och Lancaster och York och Stuart avlöste varandra och huset Tudor satt på tronen i 160 år. Från den tiden finns den första drottningen Elisabeth.

Mellan 1649 och 1660 regerades England inte av kungar eller drottningar och perioden slutade med den ärorika revolutionen då parlamentet fick rätt att utse kung.

Från 1714 har Englands regenter kommit från tyska furstehus. Huset Hannover efterträdde huset Stuart. Under drottning Viktorias tid ändrades namnet till huset Sachsen-Coburg-Gotha, fortfarande tyskt, men antityska stämningar 1917 under första världskriget tvingade fram en namnändring till huset Windsor. I samma veva ändrades den kungliga släkten Battenberg namn till Mountbatten.

På grund av mycket krångliga regler som börjar med Huset Hannover tillåts endast släktingar till den första Hannoverdrottningen på tronen. Det betyder att det idag finns över 4000 formella tronarvingar till den brittiska tronen. Eftersom alla kungahus i Europa är ingifta i varandra finns även huset Bernadotte med på listan, men långt ner. Drottning Louise av Sverige var ju född Mountbatten.

Kungahuset Windsor döptes efter slottet Windsor, som byggdes av Wilhelm Erövraren, en av dom normandiska kungarna, efter invasionen och slaget vid Hastings 1066.

Windsor Castle är världens största bebodda slott. Det är därmed större än Buckingham Palace, inne i centrala London, som har 775 rum. Båda slotten ägs av den brittiska staten. Drottningen äger två egna slott. Och dessutom äger hon och huset Windsor mark och fastigheter till ett beräknat värde av 4 miljarder kronor, enligt tidskriften Forbes beräkning. Det är exklusive alla ovärderliga skatter som ägs av det brittiska kungahuset, och vars grund lades under tiden för imperiet.

Rikast bland kungligheter är Sultan Haji Hassanal Bolkiah i Brunei med en uppskattad förmögenhet på 150 miljarder kronor. Han är envåldshärskare i ett land med stora tillgångar av naturgas och olja. Slående är att merparten av de tio rikaste monarkerna är mer eller mindre envåldshärskare i sina respektive länder.

Så rika var europeiska kungahus på medeltiden. Och så långt tillbaka får man gå i den europeiska historien för att hitta kungar och drottningar som personligen ägde hela länder.

I dag är världens rikaste kungar ofta IT-och datakungar. Som Bill Gates. Och möbelkungar. Som Ingvar Kamprad.